Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Večerný make-up – ako docieliť efektívny look na špeciálnu príležitosť

Ilustračné foto Foto: Sofia Zhuravetc / Shutterstock.com

Večerný make-up je druh make-upu, ktorý sa robí na špeciálne príležitosti a dôležité udalosti. Takýto make-up tvorí doplnenie outfitu a účesu. Práve od neho závisí konečný efekt a ten bez ohľadu na druh udalosti musí byť okázalý a očarujúci.

Bratislava 1. júna (OTS) - Večerný make-up má mnohé podoby. Niektoré ženy preferujú silný lesk a intenzívne farby, iné zase matnú klasiku so silnejším a ohromujúcim výsledkom. Pri večernom make-upe sa môžeme trochu odviazať a dopriať si štipku extravagancie – využijeme na to intenzívne, silné a živé odtiene, s lesklým a dokonca trblietavým efektom. Okrem nalíčených očí, je veľmi dôležité vyzdvihnúť kontúry a vymodelovať tvár.

Večerný make-up – krok za krokom
Základom vydareného, ale predovšetkým trvalého make-upu je správna príprava pleti. Je preto dobré vopred spraviť peeling tváre, aplikovať hydratačnú a vyhladzujúcu masku alebo použiť vankúšiky pod oči, ktoré zmiernia známky únavy.

Pred pristúpením k večernému make-upu, dôkladne pleť vyčistite – hoci aj pomocou micelárnej vody. Na tvár aplikujte hydratačný krém a keď vsiakne, aplikujte trochu primera pod make-up, ktorý predĺži trvalosť make-upu. Starostlivá a rovnomerná aplikácia make-upu umožní vyhnúť sa efektu masky. Niektoré vizážistky odporúčajú nanášať make-up dokonca až po nalíčení očí.

Na pokožku okolo očí naneste korektor vo svetlejšom odtieni ako je odtieň make-upu. Následne aplikujte na tvár transparentný púder, potom rozjasňovač (na spánky a lícne kosti), bronzér (pod lícne kosti) a lícenku (na líčka).

Nasleduje zvýraznenie obočia – dajte mu požadovaný tvar pomocou tieňa alebo pomády na obočie, tým ich opticky ich zahustite. Výsledný efekt zafixujte pomocou vosku. Večerný make-up očí je najdôležitejším a najdlhšie trvajúcim prvkom celého líčenia. Jednotlivé činnosti závisia od druhu make-upu, avšak pamätajte na niekoľko univerzálnych pokynov. Vnútorné kútiky očí zvýraznite pomocou svetlého tieňa a vo vonkajších kútikoch by ste mali použiť tmavšiu farbu, akú využijete vo svojom líčení. Precízne namaľujte mihalnice a použite produkty také ako trsy mihalníc. Nakoniec zvýraznite ústa a to veľmi precízne. Make-up zafixujte.

Typy večerného make-upu
Poznáme mnoho druhov večerných make-upov, avšak najobľúbenejším typom sú smokey eyes, čiže dymové líčenie očí, ktoré sú najčastejšie zvýrazňované pomocou tmavých farieb. Efekt však nesie byť nudný, stačí kontrastný odtieň alebo očná linka a takto dosiahneme jedinečný výsledok.

Táto klasická ponuka je vhodná takmer pre každý typ krásy – najdôležitejší je však výber farieb tieňov tak, aby zvýraznili naše oči a prehĺbili pohľad. V posledných sezónach konkurenciou pre smokey eyes bolo líčenie v štýle cut crease, ktoré spočíva v naskicovaní novej línie prelomenia viečka, čo umožňuje opticky otvoriť a zväčšiť oko.

Večerný make-up pre blondínky a brunetky
Pri večernom make-upe je potrebné vziať do úvahy typ krásy a teda typ pokožky, farbu očí a samozrejme vlasov. Všetko preto, aby sa pri líčení očí využili tiene, ktoré zvýraznia hĺbku pohľadu.

Nielen farba vlasov, ale aj farba očí je dobrou nápovedou pri výbere odtieňov. Blondínkam so zelenými očami sa budú výborne hodiť béžové a hnedé farby a blondínky s modrými očami budú najlepšie vyzerať v neutrálnych farbách. Najdôležitejšie je, vyhnúť sa presýteniu, napr. príliš silnému kontúrovaniu, ktoré nám môže pridať roky.

Brunetky sa rozhodne môžu odviazať viac. Silne zvýraznené oči, kontúrovanie alebo sýty odtieň rúžu sú vítané. Predovšetkým preto, že brunetky majú spravidla tmavšie obočie a očné okolie.

Pamätajte pritom, že večerný make-up zvolený vzhľadom odtieňa vlasov alebo oči je čisto intuitívny, keďže neexistuje jeden konkrétny typ krásy a večerný make-up dovoľuje viac experimentovať. Práve takéto experimenty môžu vykúzliť naozaj očarujúce výsledky.