Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vedci v Grónsku objavili najstarší kráter vytvorený asteroidom

Asteroid ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pozostatky obrovského krátera v blízkosti grónskeho mestečka Maniitsoq ako prvý identifikoval v roku 2009 dánsky geológ Adam Garde.

Moskva 30. júna (TASR) - Vedci z Ruska a EÚ objavili na západnom pobreží Grónska najstarší kráter vytvorený asteroidom, ktorý dopadol na Zem pred troma miliardami rokov, oznámila v piatok agentúra RIA Novosti.

Pozostatky obrovského krátera v blízkosti grónskeho mestečka Maniitsoq ako prvý identifikoval v roku 2009 dánsky geológ Adam Garde.

Rozpoznal ho len na základe štrukturálnych anomálií v tamojších horninách, keďže geologická činnosť posledných troch miliárd rokov zahladila po ňom v teréne prakticky všetky pre laika pozorovateľné stopy.

Vedcom trvalo tri roky, kým vylúčili možnosť, že by mohlo ísť o vulkanický kráter. Dospeli pritom k názoru, že útvar s priemerom 100 kilometrov vznikol pri dopade zhruba 30-kilometrového asteroidu.

Výsledky práce spoločného rusko-európskeho tímu budú publikované v odbornom časopise Earth and Planetary Science Letters.

Za najstarší impaktný kráter sa doteraz považoval Vredefort v Juhoafrickej republike, vytvorený pred dvoma miliardami rokov. S priemerom 300 kilometrov však Vredefort stále zostane najväčším známym kráterom na Zemi, ktorý vznikol následkom dopadu.