Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

Vedci zostavili inventárny súpis všetkých ľadovcov sveta - RGI

Ľadovec B31 Foto: Youtube

Odborníci na ľadovce, glaciológovia, budú teraz môcť presnejšie vyrátať účinky globálneho otepľovania na jednotlivé ľadovce na pevnine i na mori, uviedla Innsbrucká univerzita.

Innsbruck 13. mája (TASR) - Nedávno dokončený inventárny súpis všetkých ľadovcov na svete - či už sa nachádzajú na mori alebo na vrcholkoch hôr - prispeje k lepšiemu chápaniu účinkov globálneho otepľovania. Tento tzv. Randolphský inventár ľadovcov (The Randolph Glacier Inventory, RGI) je zbierkou digitálnych máp súvislých más ľadu s výnimkou ľadovcových príkrovov v Grónsku a Antarktíde.

Agentúra DPA dnes informovala, že na jeho zostavení sa podieľalo vyše 70 vedcov z 18 krajín a pomenovali ho podľa jedného z miest, kde sa stretávali: amerického mesta Randolph v New Hampshire. Svoje závery zverejnili bádatelia v periodiku Medzinárodnej glaciologickej spoločnosti Journal of Glaciology.

"Konečne vieme, koľko ľadovcov je na Zemi, kde sa nachádzajú, poznáme ich veľkosť i koľko ľadu obsahujú," citovala DPA Georga Kasera, glaciológa z meteorologického a geofyzikálneho ústavu pri Innsbruckej univerzite. Tento ústav zohral v úsilí o zmapovanie ľadovcov kľúčovú úlohu.

Asi 200.000 ľadovcov, ktoré obsahuje RGI, pokrýva približne 730.000 štvorcových kilometrov, čo je oblasť veľká ako Nemecko s Dánskom a Poľskom dohromady. Ich celkový objem je 170.000 kubických kilometrov.

Odborníci na ľadovce, glaciológovia, budú teraz môcť presnejšie vyrátať účinky globálneho otepľovania na jednotlivé ľadovce na pevnine i na mori, uviedla Innsbrucká univerzita.

Topenie sa týchto ľadovcov, hoci sú malé v porovnaní s dvoma najväčšími ľadovcami sveta, nesie zodpovednosť za jednu tretinu zaznamenaného zvýšenia hladiny morí.