Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Veľkonočné pochúťky treba konzumovať s mierou

Foto: TASR/František Iván

Medzi obľúbené veľkonočné jedlá patrí údená údená šunka, vajíčka, klobásky či koláče.

Košice 4. apríla (TASR) - Hojná konzumácia tradičných veľkonočných pokrmov predstavuje značnú záťaž na tráviacu sústavu, dietológovia radia zachovať počas sviatkov tú správnu mieru. Veľkonočné menu podľa nich totiž nie je práve "najzdravšie".

Medzi obľúbené veľkonočné jedlá patrí údená údená šunka, vajíčka, klobásky či koláče.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Henrich Mišovič
"Údené mäso, klobásy a slanina obsahujú veľké množstvo kuchynskej soli, tukov, dusičnanov a rakovinotvorných látok. Sú ťažko stráviteľné, mali by sa konzumovať len symbolicky a v malom množstve," upozornil ústavný dietológ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach Miroslav Paľko. Úplne zriecť by sa ich mali ľudia s ochoreniami žalúdka, žlčníka a podžalúdkovej žľazy. Hrozí im totiž, že klobáska či šunka zhorší ich zdravotný stav a môžu sa ocitnúť aj v nemocnici.

Na druhej strane, veľkonočný symbol - vajíčko obsahuje podľa dietológa síce viac cholesterolu, na druhej strane však aj dobre stráviteľné bielkoviny, tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, minerály, vitamíny a stopové prvky. "Vajíčka je vhodné konzumovať so zeleninou, ktorá rovnako ako ovocie, pomôže nášmu organizmu spracovať cholesterol," vysvetlil dietológ Paľko. Telu prospieva konzumácia zeleniny v surovom, ale aj varenom stave. Napomáha totiž tráveniu.

Nielen bolením hlavy, ale aj hospitalizáciou v nemocnici môže skončiť neprimeraná konzumácia tvrdého alkoholu. "Nezdravé sú aj mnohé nealkoholické nápoje, zvlášť sladené a sýtené, s užívaním ktorých by sme to takisto nemali preháňať. Nuž a myslieť počas sviatkov je dobré nielen na vyvážený jedálniček, ale tiež pohybovú aktivitu, najlepšie na čerstvom vzduchu," uviedla pre TASR hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová.

Suché víno je podľa odborníkov vhodnejšie ako tvrdý alkohol. Dôležité je piť veľa vody, minerálky či bylinných čajov.

Pozor si treba dať na celkový príjem sacharidov a tukov, ktoré sú ukryté v krémových zákuskoch. Prednosť treba dať bielemu mäsu pred tmavým, vyhýbať sa vyprážaným, grilovaným jedlám a údeninám. Lepší ako rafinovaný rastlinný olej je olivový. "Pokiaľ to s jedlom preženiete, doprajte si aspoň krátky očistný pôst, napríklad vynechajte obed alebo večeru," dodala Oravcová.