Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Nový rekord: Venezuelskí hudobníci sú najväčším orchestrom na svete

Hudobníci vo veku 12 až 77 rokov sa pokúsili o rekord, najväčší orchester na svete počas vlasteneckého koncertu na nádvorí vojenskej akadémie v metropole Caracas v sobotu 13. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Venezuelskí hudobníci dosiahli rekord - stali sa najväčším orchestrom na svete

Caracas 21. novembra (TASR) - Tisíce venezuelských hudobníkov, väčšinou detí a tínedžerov, si vyslúžili titul najväčší orchester na svete. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Rekord dosiahlo presne 8573 muzikantov. Spoločnosť Guinnessove svetové rekordy vo videu zverejnenom v sobotu oznámila, že hudobníci, patriaci do venezuelskej siete mládežníckych orchestrov, si titul vyslúžili účinkovaním predchádzajúci týždeň, keď zahrali "Slovanský pochod" ruského skladateľa Piotra Iľjiča Čajkovského.



Hudobníci vo veku 12 až 77 rokov sa pokúsili o rekord počas vlasteneckého koncertu na nádvorí vojenskej akadémie v metropole Caracas. Ak chceli dosiahnuť cieľ, museli prekonať dovtedajší rekord 8097 hudobníkov a hrať Čajkovského dielo naraz aspoň päť minút.

Venezuelská sieť orchestrov známa pod názvom El Sistema, teda Systém, vyslala na tento koncert približne 12.000 hudobníkov. Vo svojom repertoári už mala napríklad skladbu "Venezuela" tvorcov Pabla Herrera a Josého Luisa Armenterosa, hymnu tejto juhoamerickej krajiny a pieseň "Alma Llanera" skladateľa Pedra Gutiérreza, ktorú Venezuelčania pokladajú za svoju neoficiálnu hymnu.

Na pokus o rekord dohliadalo vyše 250 kontrolórov a každý mal pridelenú jednu skupinu hudobníkov.

Držiteľom predchádzajúceho svetového rekordu bola ruská skupina 8097 hudobníkov, ktorí zahrali štátnu hymnu krajiny.