Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Vianočný stromček rozžiari celú domácnosť

Na Prezidentskom paláci sa v utorok 2. decembra 2014 rozsvietila vianočná výzdoba a stromček na prednom nádvorí. Prezident SR Andrej Kiska tak pokračuje v tradícii výzdoby paláca počas Vianočných sviatkov. Ako uviedlo Tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR, vysvietenie budovy, zabezpečované úspornými LED žiarovkami, bude v tomto roku v menšej intenzite a rozsahu. Vypne sa po 6. januári budúceho roka. Na snímke rozsvietená vianočná výzdoba a stromček na prednom nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave, 2. decembra 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Prvé zmienky o vianočnom stromčeku pochádzajú z nemeckých Brém približne z roku 1570.

Bratislava 22.december 2012 (TASR/Teraz.sk) - Slávnostne vyzdobený vianočný stromček osvetlený sviečkami v domácnostiach a na verejných priestranstvách je na Slovensku, ako aj v mnohých iných krajinách, tradičnou súčasťou Vianoc.

Kresťanskú symboliku stále zeleného stromu so sviečkami a červenými guľami je možné interpretovať rôzne. Zeleň bola už v predkresťanskej dobe znamením nádeje na nový život uprostred zimy a kresťanstvo túto symboliku preberá. Zároveň sa vianočný stromček stavia na počesť príchodu Spasiteľa, tak ako ho zelenými ratolesťami vítali v Jeruzaleme. Červené jabĺčka alebo gule zase symbolizujú biblický strom života, z ktorého jedli Adam a Eva, hoci to mali zakázané. Sviečky na stromčeku sú symbolom viery v Ježiša Krista ako Svetla sveta.

Prvé zmienky o vianočnom stromčeku pochádzajú z nemeckých Brém približne z roku 1570. Pôvodne šlo o stromček alebo väčšiu vetvičku zdobenú ovocím, orieškami, sladkosťami alebo len symbolickou ozdobou. Okolo 17. storočia začali stromčeky vo veľkom prenikať do bežných domácností. Zvyk si obľúbili najskôr v mestách, postupne na dedinách a v 18. storočí preskočil hranice Nemecka a rozšíril sa do celého sveta vrátane Slovenska.

Pre odpoveď na otázku, prečo sa na Vianoce zdobí práve stromček, siahli bádatelia hlbšie do histórie. Z raných čias kresťanstva, keď si nová viera hľadala miesto v srdciach a mysliach pohanov, pochádza legenda o obetnej slávnosti. Starí keltskí kňazi, druidi, verili, že ich bohovia prebývajú v stromoch. Pred jednou duchovnou slávnosťou pripravovali pre bohov krvavú obetu, mladého muža. Na udalosti bol prítomný aj kresťanský misionár Winfried, ktorý sa rozhodol zachrániť mladíkovi život. Zhromaždeniu vyrozprával príbeh o narodení Ježiša Krista v Betleheme, o sile dobra, lásky a viery. Pripomenul, že narodenie Ježiša je najvzácnejší dar Božského otca všetkým ľuďom na zemi. Druidi mladíkovi darovali život a pri strome spoločne oslávili narodenie Ježiša v Betleheme.

Fotogaléria: Takto vznikali vianočné ozdoby v dávnej minulosti:


Prvý elektricky osvietený vianočný strom mali v USA. Pred 130 rokmi iba dva dni pred Štedrým dňom 22. decembra 1882 ho predviedol vynálezca Thomas Alva Edison v Menlo Parku. Autorom reťazí svetielok bol jeho priateľ a spolupracovník Edward H. Johnson.

Pozrite si, vianočné stromčeky, ktoré sa v tomto roku rozžiarili pred známymi budovami či v mestách rôznych krajín

Rozsvietený vianočný stromček na Trojičnom námestí v Trnave počas Vianočných trhov v stredu 3. decembra 2014.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Medveď hnedý kamčatskýstojí vedľa vianočného stromčeka, ktorý je ozdobený ovocím a zeleninou v zoologickej záhrade Hagenbeck v Hamburgu 5. decembra 2014
Foto: TASR/AP


Rozsvietený vianočný strom v newyorskom Rockefellerovom centre v pohľade z Channel Gardens 3. decembra 2014. Vznik tradičnej ceremónie sa datuje do roku 1931. Kanadský smrek má 90 rokov, je vysoký asi 29 metrov, váži asi 13 ton a je ozdobený 45 tisícmi LED žiarovkami.
Foto: TASR/AP


Na archívnej snímke z 21. decembra 2010 juhokórejskí kresťania spievajú vianočnú pieseň pred obrovským vianočným stromom na pahorku Egibong v Gimpe. Južná Kórea odstránila z prísne stráženej pohraničnej zóny vianočný stromček, ktorý dlhodobo vyvolával negatívne reakcie komunistického Pchjongjangu. Približne 30 metrov vysokú oceľovú vežu v tvare vianočného stromu postavili v roku 1971. Stála na pahorku Egibong, asi tri kilometre od hraníc, a bola dobre viditeľná zo susednej KĽDR.
Foto: TASR/AP


Vianočný strom na vianočných trhoch v centre Ružomberka počas podujatia Ružomberské Vianoce, 18. decembra 2014.
Foto: TASR/Branislav Račko


Na snímke je rozsvietený vianočný stromček pred radnicou v juhokórejskej metropole Soul 29. novembra 2014.
Foto: TASR/AP


Na snímke slávnostný ohňostroj počas rozsvietenia plávajúceho vianočného stromčeka na jazere Lagoa v brazílskej metropole Rio de Janeiro 29. novembra 2013. Odhalenie plaviacich vianočných stromov má v Brazílii tradíciu už od roku 1996.
Foto: TASR/AP


Americký prezident Barack Obama reční po rozsvietení národného vianočného stromu vo štvrtok večer 4. decembra 2014 vo Washingtone. Na každoročnej, v poradí už 92. ceremónii pred Bielym domom sa zúčastnili stovky ľudí, informovala agentúra AP. Obamu sprevádzali manželka, obe dcéry a svokra.Tradíciu rozsvecovania národného vianočného stromu začal v roku 1923 prezident Calvin Coolidge.
Foto: TASR/AP


Vysvietený vianočný stromček pred sídlom britského premiéra Davida Camerona na Downing street 10 v Londýne počas slávnosti 8. decembra 2014.
Foto: TASR/AP


Na snímke 25,5 metrov vysoký a 70 rokov starý vysvietený vianočný strom na Námestí sv. Petra vo Vatikáne v piatok 19. decembra 2014.
Foto: TASR/AP


Veľký vysvietený vianočný strom a svetelná výzdoba na budovách na Veľkom námestí v Bruseli 10. decembra 2014. Vianočný strom 22 metrov vysoký, je darom od lotyšského mesta Riga a je jednou z atrakcii tradičných Vianočných trhov v Bruseli.
Foto: TASR/AP


Na snímke vianočný strom v starom meste v litovskom Kaunase v piatok 19. decembra 2014.
Foto: TASR/AP


Na snímke najväčší vianočný strom v Nemecku na vianočných trhoch v Dortmunde 22. decembra 2014. Strom meria 45 metrov, zdobí ho 47.000 svetiel a poskladaný je z 1700 červených smrekov.
Foto: TASR/AP