Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vianoce v Európe, Amerike i Ázii sú pestrou zmesou tradícií a zvykov

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Mnohí Gréci majú namiesto vianočného stromčeka loďku ozdobenú svietiacimi reťazami, ktorú vyložia do okna alebo do záhrady. Darčeky si deti nájdu pod posteľou v noci z 31. decembra na 1. januára.

Berlín 14. decembra (TASR) - Vianoce sú popri Veľkej noci jedným z najdôležitejších sviatkov kresťanského kalendára. Tradície a zvyky sa udržiavajú najmä v Európe, ale aj v iných častiach sveta.






Výber vianočných zvykov z Európy i zo sveta dnes priniesla agentúra DPA.



EURÓPA


-- Taliansko --

Iba niekoľko rokov nosí v noci (z 24. na 25. decembra) deťom darčeky do postele Mikuláš; predtým boli Vianoce sviatkom, keď sa schádzali rodiny. Obdarovávanie k tomu nepatrilo. Deti až v januári obdarovala striga Befana: aj v súčasnosti lieta v noci (z 5. na 6. januára) z domu do domu a dáva darčeky do pančuchy.

-- Španielsko --

Najdôležitejším vianočným rituálom je ťahanie šťastných čísiel vianočnej lotérie. "Lotería de navidad" je najstaršou a najväčšou lotériou sveta. Miliardové sumy sa 22. decembra rozdelia do množstva menších výhier.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP


-- Holandsko --

Už v polovičke novembra príde Mikuláš, ktorý sa tu nazýva Sinterklaas. Na bohato vyzdobenej lodi plnej darčekov ho sprevádzajú postavy černoškov - Zwarte Piet. Vrcholom je 5. december, kedy si ľudia vymieňajú darčeky.

Zwarte Piet
Foto: TASR/AP


-- Grécko --

Mnohí Gréci majú namiesto vianočného stromčeka loďku ozdobenú svietiacimi reťazami, ktorú vyložia do okna alebo do záhrady. Darčeky zvyčajne na Vianoce nie sú, namiesto toho si ich deti nájdu pod posteľou v noci z 31. decembra na 1. januára. Darčeky prináša Svätý Bazil.

Tradičný symbol vianoc v Grécku loď svieti na námestí v centre Thessaloník.
Foto: TASR/AP


-- Rusko --

Dedo Mráz prinesie deťom darčeky na Silvestra. Rodina sa zíde pri vianočnom stromčeku a spoločnom jedle. Pravoslávne vianočné sviatky v Rusku sa podľa juliánskeho kalendára oslavujú o 13 dní neskoršie než vo väčšine Európy.

Dedo Mráz v škôlke v Moskve.
Foto: TASR/AP


-- Poľsko--

Na vianočnú vigíliu (Štedrý večer) sa podávajú len bezmäsité jedlá. Oficiálne je 24. december pôstnym dňom, ale tradičných 12 jedál slávnostnej tabule je garanciou, že nikto nebude hladný. V mnohých poľských rodinách sa pridáva dodatočný príbor pre prípad, že príde nečakaný hosť. Podľa poľskej legendy dokážu zvieratá v noci z 24. na 25. decembra hovoriť ľudskou rečou.

-- Slovensko --

V tradične skromnej slovenskej kuchyni je aj na Vianoce štandardom jednoduché jedlo: kapustnica, pripravovaná v rodinách na Štedrý večer, sa už medzitým stala delikatesou vo vyšších kruhoch, píše DPA.

Podávanie kapustnice
Foto: TASR/František Iván


-- Česko --

Tradíciou je po slávnostnej večeri priečne rozrezať jablko - predpovedá sa tak budúcnosť. Ak jadierka vytvárajú hviezdu, znamená to šťastie a zdravie, obraz kríža nosí nešťastie.

-- Bulharsko --

Na záver pôstu sa na Štedrý večer podáva nepárny počet tradičných bezmäsitých jedál. Obzvlášť obľúbené sú červená paprika s ryžovou plnkou, rolády s kyslou kapustou a listami viniča. Po večeri sa stôl neuprace, aby cez noc mohli najesť aj zosnulí.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Jozef Ďurník


-- Rumunsko --

Typickou tradíciou je adventná zabíjačka. Zvyk dostal podobu aj v hovorovom jazyku: ak niekto "zabíja ošípanú", znamená to, že "myslí na Vianoce". Deti idú od domu k domu a spievajú koledy, za čo dostanú peniaze a sladkosti.

Koledníci (Ilustračná snímka)
Foto: TASR/Jozef Poliak


AMERIKA


-- Mexiko--

Vianočné zvyky majú korene v období španielskej kolonizácie. Ulicami tiahnu búrlivé sprievody, ktoré predstavujú hľadanie nocľahu Máriou a Jozefom pred narodením ich syna - v Mexiku je vyše 80 percent kresťanov.

-- Spojené štáty americké--

Vianočné zvyky v USA sú zmesou tradícií prisťahovalcov, okorenené poriadnou dávkou americkej komercie. V noci z 24. na 25. decembra letí nad krajinou Santa Claus na saniach a cez komíny prichádza do domov. Tam vkladá darčeky do "vianočných ponožiek", čo je zvyk prinesený z Británie.

Santa Claus rozdáva darčeky.
Foto: TASR/AP


AFRIKA


-- Juhoafrická republika --

Na Druhý sviatok vianočný prichádzajú rodiny na pláže Kapského Mesta, kde sú pikniky a griluje sa. V chudobných štvrtiach je však zarezanie ovce považované za luxus, preto mnohým postačí sliepka.

-- Namíbia --

Kmeň Herero používa kožu zabitého vola alebo kozy - obrátia ju srsťou dole a rozprestrú pri "svätom ohni". Muži potom na nej tancujú, čo by malo priniesť šťastie.

-- Libéria --

Palmy, z ktorých sa získava jedlý olej, ľudia ozdobia zvonmi a sú z nich vianočné stromčeky. V mnohých komunitách sa zaužíval vianočný ohňostroj.

ÁZIA


-- India --

Väčšina zo zhruba dvoch percent indických katolíkov žije na juhu krajiny. Pieseň Tichá noc spievajú v hindštine, niekde sa podáva ryba na korení karí s ryžou. Kresťania v juhoindickom štáte Kérala ohlasujú príchod Vianoc obrovskými farebnými hviezdami z papiera, ktoré umiestnia nad domové dvere.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP


-- Filipíny --

V ostrovnej krajine, kde žije 90 percent kresťanov, sú Vianoce mimoriadne dlhé. Ranné omše sú v kostoloch v období od 16. do 24. decembra. Táto obyčaj znamená, že každý, kto ide denne do kostola, si môže niečo želať a potom sa mu to aj splní.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP