Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Pre rybiu kosť v krku netreba robiť paniku, pomôcť môže chleba

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Nehoda s rybacou kosťou sa môže podľa jeho slov stať ako mladým ľuďom, tak aj seniorom.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Zapichnutú rybiu kosť v krku riešia lekári z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) aj počas roka, častejšie však počas vianočných sviatkov. "Ľudia zvyknú vyhľadať lekára nielen priamo po štedrej večeri, ale napríklad aj deň potom," hovorí primár I. ORL kliniky LF UK a UNB-Petržalka Tibor Barta.

Nehoda s rybacou kosťou sa môže podľa jeho slov stať ako mladým ľuďom, tak aj seniorom. "Seniori môžu mať zníženú citlivosť v dôsledku umelého chrupu, preto zapichnutú kostičku môžu zaregistrovať neskôr," vysvetlil.

V rámci prevencie primár radí mäso dôkladne prežúvať, čím sa zníži riziko zapichnutej kosti. "Zapichnutá kosť býva väčšinou v hornej časti, ťažšie prípady, ak je kosť nižšie v hrtane, sa už musia riešiť endoskopicky. Ak má niekto podozrenie, že má zapichnutú kosť, odporúčame preventívne navštíviť lekára," doplnil Barta.

V niektorých prípadoch si ľudia vedia pomôcť aj sami, napríklad zjedením suchého chleba alebo vareného zemiaku. Kostičku obalia a tá sa odplaví do žalúdka, kde ju rozložia žalúdočné kyseliny, vysvetľuje Martina Vitková, vedúca Edukačného a tréningového centra a supervízorov spoločnosti Falck Záchranná.

Horšie je, keď kosť uviazne v dýchacích cestách a spôsobuje bodavú bolesť. "Vtedy zachovajte pokoj, dýchajte nosom a vyhľadajte odbornú pomoc, lekára ORL alebo pohotovosť. Neprepadajte panike, kosť v krku nepatrí k život ohrozujúcim stavom," zhrnula záchranárka.