Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Videá gymnazistu o zemplínskych obciach si všimli aj v zahraničí

Na snímke z 22. februára 2022 Matúš Kimák dostáva z rúk starostu obce Zemplínske Hámre Jána Kepiča pamätnú plaketu za jeho video o obci. Foto: TASR - Jana Ďurašková

Počas roka a pol svojej činnosti Kimák zmapoval všetky obce v okresoch Medzilaborce a Snina, časť okresov Humenné, Vranov nad Topľou a Sobrance.

Humenné 26. marca (TASR) – Obdobie lockdownu na sklonku leta 2020 inšpirovalo študenta humenského štátneho gymnázia Matúša Kimáka k spojeniu svojich záľub v bicyklovaní, technike a cestovaní pre tvorbu videí o zemplínskych mestách a obciach. Aktuálne ich je na jeho kanáli v online videodatabáze dostupných približne 130. Mnohé z nich, najmä približujúce rusínsky región, našli svojich divákov i v zahraničí. Obec Zemplínske Hámre, ktorou uzavrel mapovanie Sninského okresu, ho za jeho propagačnú činnosť ocenila pamätnou plaketou.

"Videá sú určené všetkým tým, ktorí v daný moment nemôžu ísť na tieto miesta," povedal Kimák pre TASR s tým, že prvé video vzniklo počas jeho prázdninového pobytu u rodiny vo Vranove nad Topľou. Po videu z Humenného prišli na rad okolité obce a keďže je Rusín i okres Medzilaborce. Počas roka a pol svojej činnosti zmapoval všetky obce v okresoch Medzilaborce a Snina, časť okresov Humenné, Vranov nad Topľou a Sobrance.

Spočiatku nakrúcal videá len na mobil a z bicykla. I na základe komentárov k nim, a tiež pre nástup chladného počasia ich začal nakrúcať z auta už s profesionálnou kamerou i prostredníctvom dronu. Prvotné majú len niekoľko minút, neskoršie i do pol hodiny. Predstavuje v nich obce z geografického a historického hľadiska, upozorňuje na zaujímavosti a pamiatky, námety na témy hľadá i u starostov.

Najväčšiu sledovanosť zaznamenal pri Medzilaborciach, z obcí oslovili divákov Ubľa, Ulič či Svetlice. "To ma prekvapilo, je to obec, ktorá má dnes asi 100 obyvateľov. Je ale pravda, že veľa ľudí odtiaľ odišlo," uviedol s tým, že sú to práve rusínske obce, ktorých obyvatelia v minulosti v hojných počtoch emigrovali, na ktoré získava reakcie zo zahraničia. "Sú to veľmi vrúcne reakcie. Ľudia mi píšu o svojich prarodičoch, ako tam bývali," doplnil.

Kimákova činnosť je podľa starostu Zemplínskych Hámrov Jána Kepiča nielen chvályhodná. "Je to niečo, čím sa mnohí zaoberáme na mnohých fórach, ako naštartovať cestovný ruch v tomto regióne, ako ho spropagovať. A on, prostredníctvom svojho kanála, to rieši a propaguje, a navyše bezodplatne," ozrejmil pre TASR dôvod, prečo sa obecné zastupiteľstvo rozhodlo Kimákove aktivity oceniť.