Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

VIDEO: Do ponožkovej výzvy sa zapojil predseda parlamentu aj B. Bugár

Foto: Facebook.com

Symbolickým gestom tak reagoval na výzvu predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, ktorý "ponožkovú" výzvu prijal už minulý týždeň.

Bratislava 12. marca (Teraz.sk) - Do "ponožkovej" výzvy, ktorá sa šíri medzi európskymi politikmi, sa zapojil aj šéf Mostu-Híd Béla Bugár. Informoval o tom prostredníctvom sociálnych sietí.

"S radosťou som prijal výzvu predsedu parlamentu, Petra Pellegriniho "SOCK CHALLENGE“, keďže sa blíži 21. marec, svetový deň Downovho syndrómu," uviedol na sociálnej sieti politik. Bugár zdôvodnil prijatie výzvy ako povinnosť každého pomáhať deťom a dospelým, ktorí trpia Downovým syndrómom.

Zľava Peter Morvay, Béla Bugár a Elemér Lakatos
Foto: Facebook.com

"Okrem toho, že sme si symbolicky natiahli farebné ponožky, odkázaných samozrejme podporíme aj finančne. K splneniu výzvy sa pridali aj Peter Morvay, predseda mládežníckej organizácie IUVEN a Elemér Lakatos, bratislavský okresný predseda organizácie," dodal šéf Mostu-Híd. Symbolickým gestom tak reagoval na výzvu predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, ktorý "ponožkovú" výzvu prijal už minulý týždeň.



"Ďalej by som chcel vyzvať predsedu KDH, Jána Figeľa, nakoľko ma už raz tiež menoval v rámci podobnej výzvy," vyzval Bugár šéfa KDH. Netradičná "ponožková" výzva sa šíri medzi politikmi EÚ a tiež v prostredí Európskeho parlamentu (EP), jej zámerom je pomôcť ľuďom trpiacim Downovým syndrómom.

Svetový deň Downovho syndrómu si pripomenieme 21. marca.

Viacerí predstavitelia európskej politiky sa v týchto dňoch prezentujú s ponožkami dvoch rôznych párov. Nepárne ponožky symbolizujú heslo "Byť odlišný je normálne" a majú za cieľ zvýšiť povedomie širokej verejnosti o Downovom syndróme.

S iniciatívou vyrukovala nadácia Jérôme Lejeune a organizácia World Youth Alliance. Francúzska nadácia, ktorá už od roku 1959 pomáha postihnutým touto chorobou, na internetovej stránke www.fondationlejeune.org zverejňuje fotografie a videá obyčajných ľudí, europoslancov a politikov, ktorí sa rozhodli pridať sa do kampane.

Zo slovenských europoslancov je tam Branislav Škripek (OĽaNO), je tam aj meno rakúskej poslankyne Ulrike Lunacekovej a tiež bývalého predsedu europarlamentu Jerzyho Buzeka. Buzek po zapojení sa do kampane "SocksBattle4DS" vyzval slovenského eurokomisára, aby sa tiež zapojil.



Šefčovič tak urobil ako prvý eurokomisár a ako uviedol, rozšíril túto kampaň na svojich kolegov v exekutíve EÚ - komisára pre susedskú politiku Johannesa Hahna a komisára pre vedu, výskum a inovácie Carlosa Moedasa. Kampaň preniesol aj na Slovensko, keď "ponožkovú výzvu" adresoval predsedovi NR SR Petrovi Pellegrinimu.