Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

VIDEO: Teplotné rekordy padajú aj v Taliansku a v Rakúsku

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Apeninský polostrov zažíva najhorúcejšie leto posledných dvoch desaťročí.

Rím, 3. augusta (Tablet.TV/TASR) – Vlna horúčav netrvala v krajine ešte nikdy tak dlho. Z viacerých miest na stredomorskom ostrove Sardínia dnes hlásili teploty okolo 45 stupňov Celzia, iba o štyri stupne menej namerali v Bologni a Neapole. V hlavnom meste krajiny, v Ríme, sa ortuť teplomera vyšplhala na 42 stupňov Celzia.

„Pre nás to nie je až tak veľa. Sme z Brazílie, ale žijeme v Londýne, takže áno, je to dosť. Aj keď je vonku teplo, stojí to tu za to,“ uviedol turista z Brazílie. Kanaďan spoznávajúci históriu Ríma: „Je to veľký rozdiel v porovnaní s tým, odkiaľ pochádzame. Sme z Kanady, kde nie sme zvyknutí na takéto extrémy. Musíme hľadať, kde je klimatizácia, vtedy sa to dá zniesť.“



Poľnohospodári netaja obavy o úrodu ovocia a zeleniny v súvislosti s niekoľko mesiacov pretrvávajúcim suchom a nedostatkom vody. Vinárov znepokojuje situácia na Sicílii a v Kalábrii, kde v uplynulých dňoch namerali viac ako 45 stupňov Celzia. Ohrozené je však aj pestovanie paradajok a k poklesu o 15 % došlo pri produkcii mlieka.

V Rakúsku bol dnešný deň najteplejším v roku 2017



Štvrtok 3. augusta bol zatiaľ najhorúcejším dňom roka 2017 v Rakúsku. V dolnorakúskom Hohenau namerali popoludní 38,1 stupňa Celzia, v Bad Deutsch-Altenburgu - takisto v spolkovej krajine Dolné Rakúsko - vystúpila ortuť teplomerov na úroveň 37,6 stupňa Celzia. Informovali o tom rakúske meteorologické zdroje.

V utorok 1. augusta, ktorý bol doteraz najteplejším dňom roka v alpskej republike, namerali teplotné maximum 37,4 stupňa Celzia v dolnorakúskom Wieselburgu.



Teploty na meracích staniciach v nadmorskej výške viac ako 3100 metrov v spolkových krajinách Salzbursko a Tirolsko dosiahli dnes popoludní hodnoty 11,8-13,3 stupňa Celzia.

Predpoveď rakúskych meteorológov avizuje mierne ochladenie na blížiaci sa víkend.

V piatok a v sobotu však treba podľa predpovede rátať s teplotami až do 38 stupňov Celzia, v noci na nedeľu by však malo dôjsť k ich poklesu a v nedeľu by mali charakterizovať "príjemnejšie" hodnoty tesne pod hranicou 30 stupňov Celzia, ako aj zrážky a búrky. Na začiatku budúceho týždňa by sa však opäť malo presadiť slnečné počasie.

Lesný požiar v Albánsku ohrozuje aj národný park



Približne 300 hasičov a príslušníkov ozbrojených síl sa snaží udržať pod kontrolou dovedna 25 lesných požiarov, ktoré vypukli v priebehu uplynulých 24 hodín na území Albánska. Agentúra AP informovala, že albánske úrady požiadali Európsku úniu o pomoc pri hasení zhruba 20 požiarov, ktoré horia len v okrese Vlorë na juhozápade krajiny.

Podľa dnešného vyhlásenia albánskeho ministerstva vnútra sa požiarnikom podarilo uhasiť lesný požiar, ktorý vypukol v okrese Tirana v strednej časti krajiny, kde zničil približne desať hektárov porastov.

Požiare naopak stále ohrozujú národný park Llogara na juhozápade Albánska, kde sa plamene pod kontrolou snažia udržať požiarnici aj s pomocou hasiacich vrtuľníkov. Miestne média uviedli, že Albánsko o pomoc s hasením lesných požiarov požiadalo aj susedné Grécko.

Lesnému požiaru sa pritom nevyhol ani juh Grécka. S popáleninami tam dnes podľa miestnych médií hospitalizovali troch hasičov.

Grécke úrady zároveň nariadili evakuáciu približne 100 obyvateľov žijúcich v okolí prímorského mesta Kalyvia Thoriku ležiaceho zhruba 40 kilometrov južne od gréckej metropoly Atény. Ich domovy totiž ohrozuje lesný požiar rozdúchavaný silným vetrom s rýchlosťou dosahujúcou až 60 km/h. S plameňmi tam zápasí zhruba 70 hasičov a dobrovoľníkov a dva hasiace vrtuľníky.