Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VIDEO: Toto hybridné vozidlo jazdí po namaľovaných koľajniciach

Prvý čínsky vlako-električko-bus, ktorý jazdí po virtuálnych koľajniciach. Foto: screenshot/TABLET.TV

Bez skutočných oceľových koľajníc prechádza vlako-električko-bus ponad biele prerušované čiary pod kontrolou stoviek senzorov na prvom vozni.

Ču- Čou 9. júna (TABLET.TV) - V centrálnej čínskej provincii Hunan uviedli do skúšobnej prevádzky prvý vlako-električko-bus, ktorý jazdí po virtuálnych koľajniciach. Ide o 32 metrov dlhé vozidlo s maximálnou kapacitou 307 cestujúcich jazdiace maximálnou rýchlosťou 70 kilometrov za hodinu.

Bez skutočných oceľových koľajníc prechádza vlako-električko-bus ponad biele prerušované čiary pod kontrolou stoviek senzorov na prvom vozni. Tie potrebuje, pretože vozidlo dokáže fungovať aj bez vodiča.

Vozidlo používa gumové pneumatiky na plastovom jadre, ktoré tlmia nerovnosti a vďaka tomu sa jazda podobá na cestu autobusom. Celý systém je veľmi modulárny a ako pri vlaku, je možné pridávať, alebo odoberať ďalšie vozne.

Vlako-električko-bus je ekologický, pretože jazdí na elektrinu. Batéria na báze lítia a titánu umožňuje vozidlu jazdiť 25 kilometrov po 10 minútach nabíjania.