< sekcia Magazín

Vinárstvo Le Dôme v Bordeaux

Pod taktovkou štúdia Foster + Partners v spolupráci s JTREvzniklo vinárstvo Le Dôme v Bordeaux Foto: Nigel Young / Foster + Partners

Pod taktovkou štúdia Foster + Partners v spolupráci s JTRE vzniklo vinárstvo Le Dôme v Bordeaux.

Bratislava / Saint Émilion 1. decembra (OTS) – V historickej obci Saint-Émilion v najslávnejšom francúzskom vinárskom regióne Bordeaux otvorilo svoje brány nové vinárstvo Le Dôme. Stavbu navrhlo renomované britské architektonické štúdio Foster + Partners, projektovým manažérom budovy vinárstva je JTRE.

Budova vinárstva s najmodernejším zariadením je čiastočne zapustená do svahu, aby prirodzene splývala so zvlnenou krajinou regiónu zapísaného do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Návrh vychádza z túžby umožniť pohľad do vnútra aj von, zároveň poskytnúť účelné priestory na výrobu vína a zapojiť sa do dialógu s okolitou krajinou.


Zdroj fotografií: Nigel Young / Foster + Partners

Le Dôme založil ako prémiovú značku spoločnosti Château Teyssier oceňovaný vinár Jonathan Maltus. Do regiónu Bordeaux prišiel pred štvrťstoročím medzi prvými „garážovými“ vinármi a ako prvý Angličan získal za svoje víno 100 bodov od renomovaného kritika Roberta Parkera. Je tiež držiteľom Radu britského impéria, ktorý mu udelila kráľovná Alžbeta II.

„Keď nás Jonathan Maltus prvýkrát oslovil, vyjadril túžbu vytvoriť osobité vinárstvo zasadené do jedinečného prostredia Saint-Émilion. Chcel, aby budova bola oslavou krásneho miesta s výhľadmi na vinohrad a aby krajina bola hlavným protagonistom návrhu. Myšlienkou návrhu bolo splynutie budovy s okolím a zároveň vytvorenie príjemného priestoru pre návštevníkov a milovníkov vína,“ hovorí Norman Foster, zakladateľ a výkonný riaditeľ Foster + Partners.


Zdroj fotografií: Nigel Young / Foster + Partners

Pri prvom stretnutí s Normanom Fosterom v Madride sme hovorili viac ako hodinu a pol o tom, čo požadujeme od projektu. Z Normana vyžarovala energia a osobný záujem, keď priamo tam načrtol základný tvar budovy, ktorý sa tak brilantne prejavil v realite. Výsledok, ktorý teraz vidíme a napĺňa nás takou hrdosťou, pochádza priamo zo skice, ktorú predo mnou nakreslil do poznámkového bloku,“ spomína si Jonathan Maltus, vlastník vinárstva Le Dôme.


Zdroj fotografií: Nigel Young / Foster + Partners

Popri našom prvom londýnskom projekte a predchádzajúcich zahraničných realizáciách je pre nás spolupráca so svetovou architektonickou špičkou Foster + Partners a oceňovaným vinárom Jonathanom Maltusom ďalšou zaujímavou skúsenosťou. Projekt v tradičnom francúzskom vinárskom regióne bol výzvou, na ktorú sme sa tešili a sme radi, že nové vinárstvo získalo okamžite po otvorení veľký ohlas,“ dodáva výkonný riaditeľ JTRE Pavel Pelikán.

Návštevníci prichádzajú do vinárstva cestou lemovanou stromami, na jej konci stojí budova s kruhovým pôdorysom. Priestory budovy definujú dve rampy – vonkajšia zdôrazňuje vzťah s miestom a vnútorná umožňuje návštevníkom prejsť jednotlivými štádiami výroby vína. Obe rampy vedú na galériu na hornom podlaží, ktorá je spoločenským srdcom vinárstva s degustačnými stolíkmi, elegantným vínnym barom a priestorom pre zábavu. Galéria je obkolesená terasou s 360-stupňovým výhľadom na vinohrady.


Zdroj fotografií: Nigel Young / Foster + Partners

Tímy architektonického a priemyselného dizajnu Foster + Partners od začiatku úzko spolupracovali na riešení interiéru, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou architektúry objektu. Degustačnú časť tvorí oblúkový vínny bar s výhľadom na vinohrad a okrúhle stoly pre návštevníkov. Kruhové átrium umožňuje návštevníkom sledovať, čo sa deje dole v priestoroch na výrobu a skladovanie vína, vďaka čomu získajú komplexný a jedinečný zážitok. Napravo od vchodu sú umiestnené diskrétne kancelárske kúty pre sústredenú prácu v rušnom prostredí. Súkromie a pokoj zaručujú drevené zásteny okolo pracovných stolov, ktoré však nebránia výhľadu do exteriéru a ladia s architektúrou.

Strechu s unikátnou drevenou konštrukciou s priemerom 40 metrov tvoria vzájomne sa podopierajúce oblúkové trámy, ktoré preklenujú veľký centrálny priestor bez stĺpov. Konštrukcia prirodzene vytvára vo svojom strede šesť metrov široký okulus, ktorý zaplavuje horné podlažie denným svetlom. Strecha je pokrytá recyklovanými lokálnymi terakotovými škridlami, prízemie budovy je tvorené pohľadovým betónom s použitím kameniva z regiónu, pokrytým drevenými lištami. Vďaka tomu, že budova má tvar pripomínajúci kopec a je čiastočne zapustená do zeme, lepšie splýva s prostredím a má tiež lepšie teplotechnické a akumulačné vlastnosti.

Výstavba nového vinárstva sa začala v októbri 2019. Budova s plochou 1 800 štvorcových metrov je osadená vo vinohrade s viac ako trojhektárovou rozlohou.