Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zomrel Eddie Van Halen, priekopník rockovej hudby

Na archívnej snímke zo 14. júla 1984 gitarista Eddie Van Halen (vľavo) a americký spevák Michael Jackson vystupujú počaspiesne Beat it na koncerte v rámci turné Jackson's Victory v texaskom meste Irving. Foto: TASR/AP

Skupina Van Halen patrí medzi 20 najpredávanejších umelcov všetkých čias. V roku 2007 ju uviedli do rokenrolovej siene slávy.

New York 6. októbra (TASR) - Vo veku 65 rokov zomrel v utorok slávny holandsko-americký rockový gitarista Eddie Van Halen. Van Halen bol členom rovnomennej skupiny, ktorá vznikla v roku 1972 a celosvetovo predala viac ako 75 miliónov albumov. Správu o jeho úmrtí potvrdil na Twitteri jeho syn, píšu agentúry AFP a DPA.

"Nemôžem uveriť, že to musím napísať, ale môj otec dnes ráno prehral svoj dlhý a namáhavý boj s rakovinou," napísal na Twitteri Wolfgang Van Halen.

Skupina Van Halen vznikla v roku 1972 v Pasadene pod názvom "Mammoth". Členmi skupiny boli Van Halen (gitara a spev), jeho starší brat Alex (bicie) a basgitarista Mark Stone.

Skupina, ktorá je považovaná za jednu z najvplyvnejších amerických rockových skupín všetkých čias, sa preslávila hitmi ako "Jump", "Panama", "Runnin 'with the Devil" či gitarovým sólom "Eruption".



Bratia, ktorí sa narodili v Holandsku, vyrastali v Kalifornii, kde od mladého veku hrali na gitare a bicích a vyhrávali hudobné súťaže.

Skupina Van Halen patrí medzi 20 najpredávanejších umelcov všetkých čias. V roku 2007 ju uviedli do rokenrolovej siene slávy.