Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Literárny svet smúti: Zomrel uznávaný spisovateľ Dominique Lapierre

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Lapierre predal asi 50 miliónov výtlačkov šiestich kníh, ktoré napísal v spolupráci s americkým autorom Larrym Collinsom - najznámejšou z nich je kniha s názvom "Is Paris Burning?".

Marseille 5. decembra (TASR) - Vo veku 91 rokov zomrel uznávaný francúzsky spisovateľ Dominique Lapierre, ktorý je autorom bestsellerov o Indii, akými sú napríklad knihy "Freedom at Midnight" či "City of Joy". Po celom svete sa predali desiatky miliónov výtlačkov jeho románov. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

Dominique Lapierre, ktorý sa narodil 30. júla 1931 v mestečku Chatelaillon, zomrel na zdravotné komplikácie súvisiace s vysokým vekom, uviedla jeho manželka Dominique Conchonová-Lapierreová v nedeľu pre noviny Var-Matin. Dodala, že je rada, že jej manžel už viac netrpí.

Lapierre predal asi 50 miliónov výtlačkov šiestich kníh, ktoré napísal v spolupráci s americkým autorom Larrym Collinsom - najznámejšou z nich je kniha s názvom "Is Paris Burning?" (Horí už Paríž?) z roku 1965. Ide o literatúru faktu opisujúcu politické a vojenské udalosti druhej svetovej vojny vedúce k augustu 1944, keď došlo k oslobodeniu Paríža spod nacistickej okupácie. Na základe Lapierreovej knihy bol v roku 1966 natočený aj rovnomenný film v réžii Reného Clémenta.

Obrovským úspechom bol aj román "City of Joy" z roku 1985 rozprávajúci o strastiach rikšiara v indickej Kalkate. Lapierre venoval veľkú časť svojich honorárov za túto knihu, podľa ktorej taktiež vznikol film, na podporu humanitárnych projektov v Indii. Začiatkom 80. rokov 20. storočia, keď v Kalkate navštívil Matku Terezu, daroval jej 50.000 dolárov, pričom uviedol, že ide "len o kvapku v mori núdze".

V roku 2005 Lapierre povedal, že vďaka jeho financovaniu humanitárnych projektov a tiež vďaka darom od čitateľov, bolo "možné za 24 rokov vyliečiť milión pacientov s tuberkulózou a poskytnúť starostlivosť pre 9000 detí s leprou".