Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vo Viedni otvorili výstavu venovanú židovskému rodu Rothschildovcov

Ilustračné foto. Foto: TASR / AP

Príbeh Rothschildovcov sa začal odvíjať vo frankfurtskom židovskom gete, odkiaľ malý obchodník s mincami Mayer Rothschild poslal svojich piatich synov do európskych miest, aby tam začali podnikať.

Viedeň 29. apríla (TASR) - Vo Viedni otvorili výstavu venovanú prepojeniu židovského finančníckeho rodu Rothschildovcov s rôznymi konšpiračnými teóriami od 19. storočia až dodnes. V piatok o tom informoval kurátor výstavy Tom Juncker. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Expozícia vo viedenskom Židovskom múzeu sa snaží vyvrátiť konšpiračné teórie spájané s Rothschildovcami a zistiť, prečo práve táto rodina priťahuje pozornosť ľudí, ktorí šíria dezinformácie – od protižidovských karikatúr z minulého storočia až po tvrdenia, že pandémia ochorenia COVID-19 je pre nich výnosný obchod.

"Ľudia hádžu vinu na kdekoho – Georgea Sorosa, Billa Gatesa, židov, nežidov. Aj na Rothschildovcov, hoci nespomínajú žiadneho konkrétneho člena rodiny. Meno Rothschild je pre nich akýmsi žolíkom," vyhlásil Juncker.

Na výstave si návštevníci okrem litografie Mayera Amschela Rothschilda s dlhým nosom a nadváhou, ktorý žongluje s vládnucimi triedami ako s loptičkami, budú môcť pozrieť i výber konšpiračných teórii o rodine zozbieraných na sociálnych sieťach.

Príbeh Rothschildovcov sa začal odvíjať vo frankfurtskom židovskom gete, odkiaľ malý obchodník s mincami Mayer Rothschild poslal v roku 1821 každého zo svojich piatich synov do európskych miest, aby tam začali podnikať. Rakúsko-uhorská monarchia sa vtedy nachádzala vo finančných ťažkostiach a keď do Viedne prišiel Salomon Rothschild, stal sa pre krajinu v oblasti financií nenahraditeľným. Získal aj niekoľko šľachtických titulov.

Rothschildovci sú stále mimoriadne úspešnými finančníkmi a majiteľmi nadnárodnej investičnej banky Rothschild & Co.