Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Vo vile Tugendhat sa pred 30 rokmi spečatil osud Československa

Rokovanie medzi Vladimírom Mečiarom (vľavo) a Václavom Klausom (vpravo) v Brne, 26. augusta 1992. Foto: Archív-TASR Peter Brenkus

Séria rokovaní medzi HZDS a ODS o rozdelení federácie sa začala hneď po voľbách 8. júna 1992.

Brno/Bratislava 26. augusta (TASR) - V unikátnej funkcionalistickej vile Tugendhat, zapísanej do zoznamu architektonických pamiatok UNESCO, sa pred tromi desiatkami rokov udiala udalosť dejinného významu. Unikátnymi, doslova ikonickými, sa stali aj fotografie, ktoré ju zachytávajú. Približujú slovenského a českého premiéra ako pod mohutnou lipou v záhrade vily rokujú o rozdelení federácie. O niekoľko hodín neskôr prvýkrát verejne zaznelo, že k 1. januáru 1993 vzniknú dva samostatné štáty - Slovenská republika a Česká republika.

V brnianskej vile Tugendhat sa na tom definitívne dohodli Vladimír Mečiar a Václav Klaus, keď súčasne podpísali dohodu o rozdelení federácie. Od tejto chvíle uplynie v piatok 26. augusta 30 rokov.

Rokovania o štátoprávnom usporiadaní boli 11. marca 1992 prerušené s tým, že sa v nich bude pokračovať až po parlamentných voľbách, ktoré sa konali 5. - 6. júna 1992. Na Slovensku ich vyhralo Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) vedené Vladimírom Mečiarom a v Českej republike zvíťazila Občianska demokratická strana (ODS) na čele s Václavom Klausom. Obidve strany získali silný mandát a stali sa dominantnými politickými hráčmi.

Séria rokovaní medzi HZDS a ODS o rozdelení federácie sa začala hneď po voľbách 8. júna 1992. Dni spoločného štátu boli definitívne spočítané po šiestom stretnutí delegácií HZDS a ODS, ktoré sa uskutočnilo vo vile Tugendhat 26. augusta 1992.

Účastníci spomínajú, že keď sa rozhovory zasekli, obaja lídri sa pobrali rokovať do záhrady medzi štyrmi očami. Po dva a polhodinovej debate sa Vladimír Mečiar a Václav Klaus vrátili k svojim delegáciám, sadli si za známy okrúhly stôl a podpísali dohodu o rozdelení Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, čím vlastne zavŕšili 74-ročnú spoločnú existenciu dvoch národov v jednom štáte.

2,5 hodinové rokovanie medzi V. Mečiarom a V. Klausom 26. augusta 1992 v Brne medzi štyrmi očami neboli tak celkom ukryté, pretože piatym okom bol teleobjektív fotoreportéra TK SR P. Brenkusa, ktorému sa podarilo zachytiť atmosféru tohto dôležitého stretnutia.
Foto: archív TASR


Vladimír Mečiar krátko pred polnocou 26. augusta 1992 na spoločnej tlačovej konferencii povedal: "K 1. januáru 1993 predpokladáme, že by vznikli Republika česká a Republika slovenská ako dva štátne útvary." Český premiér ho doplnil slovami: "Je to v súlade celého nášho princípu, že novozaložené vzťahy by mohli vytvárať ďaleko priaznivejšie a vzájomne ústretovejšie vzťahy, ako dosiaľ." Osud spoločného štátu bol definitívne spečatený.

Václav Klaus a Vladimír Mečiar sa 30. júna 2022 po 30 rokoch opäť stretli v brnianskej vile Tugendhat. Obaja tvrdili, že keď v roku 1992 zasadli za rokovací stôl, o rozdelení federácie už bolo rozhodnuté. "Tu v Brne sa nerozhodlo o rozdelení štátu, ale o forme a celý svet nám závidí, ako kamarátsky sme sa rozišli," zdôraznil Václav Klaus a slovenský expremiér Vladimír Mečiar dodal: "Zásada bola, aby sme nedopustili konflikt medzi našimi národmi."