Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Vokálna formácia 4 Tenoři si na slovenskom turné uctí Mekyho Žbirku

Na archívnej snímke spevák a skladateľ Miroslav Žbirka počas koncertu – 40 rokov na scéne na Zimnom štadióne Ondreja Napelu v Bratislave 5. decembra 2019. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prvý koncert uvedú 16. júna v Bratislave, ďalšie mestá navštívia v júli.

Bratislava 6. júna (TASR) – Kvarteto spevákov Marian Vojtko, Pavel Vítek, Jan Kříž a Michal Bragagnolo patria ako 4 Tenoři k najúspešnejším českým vokálnym formáciám. Štyri hlasy sa teraz predstavia na turné po slovenských hradoch a zámkoch, kde zaznejú aj hity zo slávneho muzikálu Noc na Karlštejne. Prvý koncert uvedú 16. júna v Bratislave, ďalšie mestá navštívia v júli, postupne nimi budú Banská Štiavnica (17. 7.), Kežmarok (18. 7.), Nové Zámky (19. 7.) a Trenčín (20. 7.). Na koncertoch ich bude sprevádzať Unique Quartet band. TASR o tom informovala PR manažérka Nora Krchňáková.

"Každé stretnutie s fanúšikmi je prívalom pozitívnej energie. Zvlášť na Slovensku, kde je publikum temperamentnejšie ako u nás. Živé vystúpenie je tým najlepším na našej profesii. Osobný kontakt sa nedá nahradiť žiadnym online vysielaním a sme preto radi, že sa zasa môžeme za fanúšikmi vydať do najrôznejších kútov Slovenska," uviedol pre médiá člen kvarteta Pavel Vítek.

Tenori si na slovenskom turné uctia aj legendárneho Mira Žbirku. "Manželka Mekyho Katka nám poskytla súhlas, aby náš kvartet zaspieval kultový hit Jesenná láska a pripomenul si tak skvelého a jedinečného speváka a skladateľa," hovorí sólista Národného divadla Michal Bragagnolo.

Marian Vojtko pozná všetky naše hrady, ale pre ostatných tenorov to bude premiéra. "Koncert v zámockom alebo hradnom prostredí má vždy neopakovateľnú atmosféru. Predovšetkým preto, že sa koná pod šírym nebom a do programu niekedy zasiahne aj príroda. Nielen počasie, ktoré sa dá vyriešiť zastrešením javiska a pršiplášťami v hľadisku, ale mám na mysli spev vtákov. Pri vežiach totiž často bývajú hniezda a napríklad na nádvorí vo Valticiach nás čakal veľmi hlasitý zbor. Akonáhle sa koncert začal, rozhodli sa nás miestne lastovičky prespievať a lietali okolo nádvoria, proste už chceli spať a neboli zvyknuté na iných spevákov. Našťastie sa im zrejme naše pesničky po čase zapáčili a zvyšok koncertu počúvali s divákmi," doplnil Vojtko.