Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Magazín

Čím nás najviac na Slovensku prekvapil tretí štvrťrok roka 2015?

Mozaika zaujímavostí a kuriozít zo Slovenska v roku 2015. Foto: Teraz.sk

Pri Prešove sa ryžovalo vo veľkom zlato, horúčavy skomplikovali už tradičné podujatie kosenia ručnou kosou a figurínu Ľudovíta Štura navliekli v Prievidzi do policajnej uniformy...

Bratislava 25. decembra (TASR) - Prinášame vám výberovú chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí týkajúcich sa Slovenskej republiky v roku 2015. Chronológia je delená na štyri časti - štvrťroky.



3. štvrťrok: JÚL - SEPTEMBER 2015


JÚL


2. júla - Vzácna rastlina, leknovec štítnatý (Nymphoides peltata), sa vyskytla v Chránenom vtáčom území Senianske rybníky v okrese Michalovce. Je zaradená medzi najvzácnejšie rastliny na Slovensku. "Patrí medzi kriticky ohrozené druhy nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách, v Čechách, Poľsku, na Ukrajine", uviedol pre TASR Ján Uhrín zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bird Life Slovensko. Leknovec štítnatý patrí medzi lekná, je to viac-menej trvalá rastlina, keď sa zakorení, má srdcovité plávajúce listy. Vytvára spoločenstvo, žlté kvietky vykukujú nad vodnú hladinu a listy plávajú po vode.
Leknovec štítnatý
Foto: TASR - Roman Hanc




2. júla - V košickej zoologickej záhrade sa po prvý raz narodilo mláďa lemura kata. Priviedli ho na svet v polovici júna rodičia, ktorí prišli vlani zo Zoo Hluboká v Južných Čechách. Od začiatku tohto roka v košickej zoo prišlo na svet vyše 70 mláďat. Chovateľov potešili najviac mláďatká pakoňa modrého, priamorožca šabľorohého, ťavy dvojhrbej či zubra európskeho. Návštevníci sa tešia aj z rodinky labutí čiernych.
V košickej zoologickej záhrade sa po prvý raz narodilo mláďa lemura kata.
Foto: TASR - František Iván




18. júla – V rekreačnej oblasti Sigord za obcou Kokošovce neďaleko Prešova sa začali semifinálovými kolami Majstrovstvá SR a ČR v ryžovaní zlata. Približne 160 účastníkov si meralo sily v tom, kto v najkratšom čase nájde čo najviac drobných zlatiniek. Zmerať sily si okrem Slovákov a Čechov prišli Poliaci, Nemci, Rakúšania a dokonca i Francúzi. Nočné ryžovanie bolo naplánované po zotmení a ryžovali pri sviečkach. 
V rekreačnej oblasti Sigord za obcou Kokošovce neďaleko Prešova sa začali semifinálovými kolami Majstrovstvá SR a ČR v ryžovaní zlata.
Foto:



25. júla - Dlhotrvajúce teplé počasie bez dažďa komplikovalo prípravu jubilejného piateho ročníka súťaže v kosení ručnou kosou, ktorý sa uskutočnil v Cigli v okrese Prievidza. Na športovo-kultúrnej akcii si svoje sily zmeralo asi 70 koscov v piatich kategóriách. Podujatie bolo zároveň posledným kolom Slovenskej koseckej ligy. Organizovala ho obec Cigeľ v spolupráci s Regionálnym kultúrnym centrom v Prievidzi, Trenčianskym samosprávnym krajom a Slovenským koseckým spolkom.

Krátka, ale intenzívna búrka z tepla prerušila načas jubilejný piaty ročník Cigeľskej kosy. Na podujatí v Cigli v okrese Prievidza, ktoré je zároveň aj posledným kolom Majstrovstiev Slovenska v kosení ručnou kosou, si svoje sily a zručnosť zmeralo viac ako 70 koscov z celého Slovenska. Na snímke najstarší účastník 82-ročný Štefan Wolf 25. júla 2015.
Foto: TASR - Alexandra Moštková


24. júla - Na detskej policajnej akadémii v Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi obliekli figurínu Ľudovíta Štúra do policajnej uniformy.“Zhotovili sme pomerne vydarenú figurínu Ľudovíta, aby bol symbolicky prítomný na každom podujatí. Keďže sa snažíme, aby to bolo pre deti zábavné, obliekame figurínu podľa danej témy. A keďže sme teraz chceli predstaviť prievidzských pandúrov, teda členov mestskej aj štátnej polície, Štúrovi sme obliekli policajnú uniformu. Dúfam, že to historikov nepohorší a policajti sa nehnevajú,“ vysvetlila Monika Bartušová z RKC, ktorá tvorivé dielne pripravovala.
Na detskej policajnej akadémii v Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi obliekli figurínu Ľudovíta Štúra do policajnej uniformy. Na snímke manažérka kultúry RKC Monika Bartušová (vľavo) a hovorca mestskej polície Vít Zajac obliekajú figurínu Ľudovíta Štúra do policajnej uniformy.
Foto: TASR - Pavol Remiaš




24. júla - Prvý pivný festival zavítal do Vranova nad Topľou. V jeho ponuke bolo 50 druhov obľúbeného nápoja a pestrý kultúrny program. TASR o tom informoval organizátor podujatia Ľubomír Tongeľ. Pivo tu ponúkali viacerí producenti z Česka a Slovenska. V ponuke boli svetlé, tmavé, polotmavé, ale aj kvasinkové, medové či pivá s príchuťou ovocia. 
Výčapníčky v stánku ponúkajú pivo počas Pivného festival vo Vranove nad Toplou 24. júla 2015. Pre milovníkov zlatého moku bolo pripravených viac ako 50 druhov pív.
Foto: TASR - František Iván



25. júla - Na Donovaloch otvorili prvý wuguan na Slovensku. Wuguan je miestom, kde sa cvičia čínske bojové umenia, tzv. wushu. Slúžiť by mal ako základňa pre školenia, semináre, súťaže a letné tábory pre rôzne školy wushu. "Jeho otvorenie bolo súčasťou realizácie projektu Čínsky sen, cieľom ktorého je zbližovanie a prezentácia tradičných hodnôt slovenskej kultúry v Číne a čínskej kultúry na Slovensku," vysvetlil za organizátorov Ivan Gontko. Projekt prebiehal v piatich oblastiach, ako je jazyk, bojové umenia, medicína, gastronómia a ľudové umenie.



25. júla - Československá klasika, ale i veterány svetových značiek zavítali do Vranova nad Topľou. Milovníci historických vozidiel tu súťažili v jazde zručnosti. Súťažné podujatie bolo súčasťou Jazdy spoľahlivosti, na ktorú sa vydalo z Košíc do Vranova približne 50 veteránov. Mali medzi nimi zastúpenie nielen autá, ale i historické motocykle. Jazdecké umenie tu predviedol aj Jaroslav Krajňák na majestátnom Auburne. Spotreba silného amerického veterána sa už však vymyká dnešným štandardom. Vie sa totiž vyšplhať až na 25 litrov paliva na 100 kilometrov.



26. júla - Na Bojnickom zámku ožil tajomný príbeh čiernej pani, ktorá pre reči neprajníkov musela skočiť so svojím dieťaťom z jeho najvyššej veže. Osud jednej zo zámockých paní ponúkol pôvodný bojnický muzikál V tieni veže, ktorý si návštevníci mohli pozrieť v rámci podujatia Supernoc na zámku. Pôvodný bojnický muzikál pochádzal z pera Vojtecha Bartka a premiéru na divadelných doskách mal v roku 2004.





AUGUST


5. augusta - Zamrazené ovocie v ovocnej dreni, sprchovanie či vytváranie bahnísk. Aj to boli prostriedky, ktorými pracovníci bratislavskej ZOO v týchto dňoch chránili zvieratá pred dôsledkami extrémnych vysokých teplôt. Samotné zvieratá sa na rozdiel od niektorých ľudí správajú v horúčavách obozretne a múdro. "V tých najväčších páľavách nikdy nejdú na priame slnko, vždy si hľadajú najchladnejšie miesto vo výbehu. Zažili sme dokonca aj to, že samica šimpanza si počas jedného takéhoto horúceho dňa omotala okolo hlavy handru, aby sa chránila pred slnkom," dodala chovateľka.



6. augusta – Pôvodne prišla do Košíc vlani na jeseň len na dva mesiace s cieľom vytvoriť krátku animovanú snímku. Slovensko ju však natoľko očarilo, že sa dohodla na rozšírení projektu. Japonská animátorka a výtvarníčka Kaoru Furuková (32) tento rok v Košiciach tvorila animovaný film na motívy ľudovej rozprávky Zlatovláska. Okrem toho viedla rôzne workshopy, skúmala slovenské tradície a písala o Slovensku po japonsky blog.


13. augusta – Milovníci motoriek z rôznych krajín dorazili na Zemplínsku šíravu. Uskutočnil sa tam 14. letný motozraz. Súčasťou jeho programu boli hudobné vystúpenia, darovanie krvi, ale aj netradičné súťaže. Úvodný program priniesol nočnú jazdu motocyklov, hudobné koncerty a prvé losovanie tomboly. Druhý deň podujatia odštartoval darovanie krvi. Potom nasledovali netradičné Majstrovstvá Slovenska v hode mobilom na diaľku.
Na snímke motocyklisti na Námestí Osloboditeľov v Michalovciach 14. augusta 2015.
Foto: TASR - Roman Hanc



20. augusta – Tradičné súťažné podujatie Oldtimer Rallye Tatry 2015 predpoludním odštartovalo v centre Liptovského Mikuláša 60-členný konvoj vzácnych historických vozidiel. „Tento ročník sa niesol len tak náhodou v duchu kráľovskej purpurovej farby. Medzi hlavné zastávky na trati prvej etapy nádhernou tatranskou scenériou patrili kráľovské mestá Levoča a Kežmarok,“ skonštatoval hlavný organizátor jedného z najprestížnejších stretnutí veteránov na Slovensku Jaroslav Petran.



23. augusta – Čistokrvné psy aj krížence rôznych plemien videli návštevníci výstavy Lučenecký havkáč, ktorá sa konala pri vodnej nádrži Ľadovo neďaleko Lučenca. Ako TASR informoval Peter Dóža, predseda kynologického klubu Agilis, ktorý podujatie organizoval, išlo už o jubilejný desiaty ročník tohto podujatia. „ Naša výstava bola určená pre krížence a psy čistokrvných plemien bez preukazu pôvodu (PP), teda bez rodokmeňa, či ľudovo povedané bez papierov.



29. augusta – V obci Hrabkov v Prešovskom okrese odštartovali siedmy ročník súťaže v jedení zemiakovo-bryndzových pirohov s názvom „Pirohy o tri rohy“. Do tohto ročníka sa prihlásilo okolo 15 družstiev. Podľa organizátora podujatia pripravili tento rok spolu 3500 až 4000 kusov zemiakovo-bryndzovej pochúťky. Počas minulých ročníkov sa spotrebovalo na ich prípravu asi 80 kilogramov múky, viac ako 60 kilogramov zemiakov a 20 až 25 kilogramov bryndze.





SEPTEMBER


6. septembra - Veľký festival maskotov čakal návštevníkov v košickej Zoologickej záhrade. V rámci tretieho ročníka podujatia sa predstavilo viac ako 50 postavičiek, medzi ktorými boli zvieratká z rôznych rozprávok, ale aj maskoty firiem, spoločností a športových klubov. Nechýbal ani košický hokejový maskot Vrana, Macko Pu, Káčer Donald či populárna Máša a Medveď.
Na snímke tretí ročník veľkého festivalu maskotov v košickej ZOO 6. septembra 2015.
Foto: TASR - František Iván



16. septembra - Členovia vládneho kabinetu nechali ministerské limuzíny v garážach a na rokovanie prišli alternatívnou dopravou. Takýmto spôsobom sa zapojili do Európskeho týždňa mobility. Najčastejšie využili svoje vlastné nohy. Zo svojich úradov prikráčali minister financií Peter Kažimír, dopravy Ján Počiatek a zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Minister školstva Juraj Draxler si na dnešný deň požičal Yike-bike. Ako posledný dorazil na kolobežke premiér Robert Fico. Súčasný kúsok dostal k 50. narodeninám a v tento deň si ho prvý raz vyskúšal. Premiér sa na nej spustil z ministerstva financií, kde bol predtým rokovať s Kažimírom. Stratil pri tom aj svoju ochranku. "Je to veľmi rýchle. Neviem, kde sú, ale oni ma nájdu," zasmial sa.
Na snímke premiér SR Robert Fico prichádza na kolobežke na rokovanie vlády. Bratislava, 16. septembra 2015.
Foto: TASR - Michal Svítok




26. septembra - Milovníkov dobrého vína a tradičnej ľudovej kultúry pozýval 14. Ročník festivalu Tokajské vinobranie, ktorý sa konal v obci Čerhov (okr. Trebišov). Festival sa začal popoludní Behom tokajskými vinicami, na ktorom sa zúčastnil dosiaľ najväčší počet - 61 bežcov. Program sprevádzali ukážky tradičného pečenia chleba, výroby vína, remesiel a ochutnávka regionálnych špecialít.
Milovníci dobrého jedla, vína a tradičnej ľudovej kultúry zavítali 26.septembra 2015 do známej vinohradníckej oblasti na juhovýchode Slovenska. Konal sa tam 14. ročník obľúbeného Tokajského vinobrania. Na snímke návštevníci v areáli vinárstva a pivníc firmy J&J Ostrožovič vo Veľkej Tŕni.
Foto: TASR - Roman Hanc