Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

Čo zaujímavé sa udialo na Slovensku v poslednom štvrťroku tohto roka?

Mozaika zaujímavostí a kuriozít zo Slovenska v roku 2015. Foto: Teraz.sk

Cyklista Peter Sagan došpurtoval do manželského prístavu, bratislavskí pekári upiekli rekordnú vianočku a dozvedeli sme sa napríklad fakt, že Slováci patria medzi najčistejšie národy v Európe...

Bratislava 25. decembra (TASR) - Prinášame vám výberovú chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí týkajúcich sa Slovenskej republiky v roku 2015. Chronológia je delená na štyri časti - štvrťroky.



4. štvrťrok: OKTÓBER - DECEMBER 2015


OKTÓBER

3. októbra - Asi 40 cyklistov sa v Detve vydalo na prvú Retrocyklojazdu ulicami mesta. Tamojší Cykloklub Poľana chcel z vydareného premiérového zápisu urobiť tradíciu. "Starý odev a bicykel neboli podmienkou účasti. Do propozícií sme napísali len to, že by sme boli radi, keby ľudia prišli na starých bicykloch a aby boli oblečení v retroodeve. Nakoniec prišli všetci na bicykloch, ktoré pochádzajú z minulého storočia," povedal pre TASR šéf cykloklubu Ján Ľupták. Retrocyklojazda bola súčasťou tohtoročných Dní mesta Detva.
Záber z prvej Retrocyklojazdy ulicami Detvy.. Tamojší Cykloklub Poľana chcel z vydareného premiérového zápisu urobiť tradíciu.
Foto: - Jozef Poliak



5. októbra - Slováci patria medzi najčistotnejšie národy v Európe. Viac ako 75 % totiž považuje osobnú hygienu za veľmi dôležitú. Takmer polovica strávi v kúpeľni viac ako polhodinu a sú to práve ženy, ktoré zvyšujú priemer. Ukázal to prieskum švajčiarskej spoločnosti Geberit v Slovenskej republike podnikajúcej v oblasti vývoja a výroby sanitárnych produktov na vzorke 1000 respondentov vo veku 35-55 rokov. Prieskum sa uskutočnil aj v ďalších európskych krajinách. O tom, že Slováci patria medzi najčistotnejšie národy v Európe svedčí aj fakt, že viac ako polovica sa sprchuje minimálne jedenkrát denne.



14. októbra - Zoologická záhrada v Bojniciach sa pochválila novým prírastkom. Narodila sa tam korytnačka hviezdicová, ktorá dostala meno Hviezdička. V 60-ročnej histórii zoo ide o prvý odchov suchozemskej korytnačky prirodzenou cestou. Informovala o tom hovorkyňa Zoologickej záhrady Bojnice Simona Kubičková. Korytnačka hviezdicová pochádza najmä z Indie, kde obýva suché lesy. "Z chovateľského hľadiska je to pomerne náročný druh, ktorý sa v opatere človeka rozmnožuje vzácne a málokedy úspešne," poznamenala Kubičková.
Na snímke korytnačka hviezdicová menom Hviezdička, ktorá sa narodila v zoologickej záhrade v Bojniciach.
Foto: ZOO Bojnice




15. októbra – Rovnaký písací stroj, na akom písal americký spisovateľ Ernest Hemingway, či písací stroj, aký našli na konci druhej svetovej vojny v horskom úkryte Adolfa Hitlera, mohli vidieť návštevníci výstavy Písací stroj od A po Z v jednom zo žilinských obchodných centier. Výstava 70 písacích strojov od začiatku 20. storočia až po súčasnosť zberateľa Róberta Kaššu bola zároveň prierezom histórie vyše 300-ročného vynálezu. Návštevníkom predstavila legendárne stroje značiek Remington, Smith, Underwood, Adler, Woodstock, Mercedes či U. S. Mirsa Ideal, ktoré dopĺňali československé „hviezdy“ Consul a Zeta.
Jedinečná výstava písacích strojov z minulého storočia v OC Mirage v Žiline 15. októbra 2015.
Foto: TASR - Erika Ďurčová



18. októbra - Vynikajúce tretie miesto obsadil 16-ročný Pavol Kollár z Bratislavy na Majstrovstvách sveta (MS) v logických úlohách v kategórii do 18 rokov. Tento úspech dosiahol mladý riešiteľ na 24. Majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v bulharskej Sofii. K lúšteniu ho priviedol otec Martin, ešte nedávno tiež reprezentant Slovenska. To, že Slovensko má vyspelú mládež, dokázala naša ekipa už v roku 2013 v Číne, kde Jakub Bahyl zo Žiliny získal striebro a Zuzana Hromcová bronz. A to máme ešte vicemajstra sveta Petra Hudáka, ktorý tento skvelý úspech dosiahol v Turecku v roku 2009.



24. októbra – Po mimoriadne úspešnom debute podujatia Ružindolská bosorka v minulom roku sa návštevníci mohli tešiť na program plný skvelých inscenácií a magickej atmosféry v Ružindole v okrese Trnava. Ako vyzerali spory s miestnymi bosorkami a či sa zakladali na pravde, ilustrovala séria pripravovaných inscenácií v priestoroch dvoch vinárstiev. Uviedla TASR riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism Michaela Potočárová. Podľa jej slov Ružindolská bosorka priblížila aj tento rok návštevníkom časy honby na čarodejnice a činnosti miestnych bosoriek, ktoré boli skutočne obvinené Trnavským magistrátom a upálené na hranici.



29. októbra - Špeciálne podujatia pri príležitosti sviatku Halloween pripravili pre verejnosť Kultúrne a spoločenské stredisko (KaSS) Prievidza a Zoologická záhrada Bojnice. "Najmä detskí návštevníci strašidelného podujatia sa tešili na rozprávkové predstavenie v podaní Divadla NAtraKY s názvom Tic-Tac, užili si tiež veľa zábavy pri tvorivých dielničkách, nechýbali ani maškrty z bosorkinej kuchyne a strašidelná diskotéka s DJ-om Smrťákom," uviedla Nina Rusková z KaSS v Prievidzi.
Atmosféru Halloweenu si mohli vychutnať aj návštevníci Bojnického zámku.
Foto: TASR - Alexandra Moštková





NOVEMBER

2. novembra - Týždeň duchov vyvrcholil v Zoologickej záhrade v Košiciach. Chovatelia servírovali zvieratám pochúťky v halloweenských tekviciach, ktorým dali svojráznu podobu návštevníci. "Levie sestry Laura a Elza si so strašidelnými hlavami poradili veľmi rýchlo. V zlomku sekundy rozobrali aj panáka, ktorý skrýval vo svojich útrobách šťavnaté kúsky mäsa," priblížila pre TASR Eva Malešová z košickej zoo.
Na snímke netradičné menu ochutnávajú surikaty vlnkové. Zoologická záhrada v Košiciach 2. novembra 2015.
Foto: TASR - František Iván



10. novembra - Ochutnať špeciality nórskej kuchyne, zalyžovať si na X-boxe či dozvedieť sa viac o mytológii a divadle Nórska mohli Žiarčania počas podujatia s názvom Nórsky deň, ktoré prichystali v žiarskom Mestskom kultúrnom centre (MsKC). Hlavným organizátorom podujatia bola nórska ambasáda, ktorá si Žiar nad Hronom vybrala preto, že tu pôsobí viacero nórskych firiem.



11. novembra - Cyklista Peter Sagan došpurtoval do manželského prístavu a oženil sa s Katarínou Smolkovou. Vernosť si sľúbili v rímskokatolíckom kostole sv. Kataríny Alexandrijskej v Dolnom Kubíne. Sagan prifrčal pred kostol na trabante so zelenou metalízou, nevesta zasa v bielom veteráne. Sagan pripomínal oblečením ruského oligarchu a stal sa terčom diváckeho obdivu. Majster sveta vo svojich 25 rokoch už dlhšie vyvolával dohady o tom, kedy si naplánoval cirkevný obrad s Katarínou. Magický dátum so štyrmi jednotkami akoby symbolizoval jeho víťaznú náturu a maximalizmus. V septembri vybojoval v americkom Richmonde titul majstra sveta a k absolútnemu vrcholu pripojil teraz aj jeden z najvýznamnejších súkromných, sobáš.
Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan (vľavo) a jeho manželka Katarína (vpravo) po svadobnom obrade v rímsko-katolíckom kostole v Dolnom Kubíne 11. novembra 2015.
Foto: TASR - Erika Ďurčová



16. novembra - Mladomanželia Katka a Matej Ihelkovci z Prešova odmietli gratulačné kytice a namiesto nich požiadali priateľov o hotovosť. Za tú kúpili strom a vysadili ho v Prešove ako základ Aleje mladomanželov. Svoju lásku sa rozhodli spečatiť nielen pred oltárom, ale potvrdiť ju chceli niečím zvláštnym, čo by ju pripomínalo omnoho dlhšie.



21. novembra – Otužilcov i priaznivcov poctivej domácej kuchyne, privítali vo Vyšnom Kazimíre (okres Vranov nad Topľou). Stretli sa tam na tradičnom podujatí s názvom Katarínske kúpanie. Ponúkli súťaž vo varení guľáša, hudobné vystúpenia i nevšedné plavecké preteky. Akciu organizoval po štvrtý raz otužilecký klub Vranovské vydry. Jej dejiskom bol rekreačný areál Lysá hora na okraji obce. Počas vlaňajšieho podujatia privítal areál Lysej hory asi 80 otužilcov a takmer stovku kulinárov, ktorých povzbudzovala vyše 1000-členná divácka kulisa.



22. novembra - Najväčší vegánsky food festival v Česku a na Slovensku prišiel do Košíc. Metropola východu tak zažila svoj prvý ročník Vegánskych hodov, a to v priestoroch spoločenského centra AULA, kde sa predstavilo dokopy 11 kuchýň, vrátane šiestich reštaurácií a obchodov, ponúkajúcich jedlá bez živočíšnych výrobkov. S prednáškami vystúpili napríklad aktivisti Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, aktivistka svetoznámej organizácie Sea Shepherd, ktorá zachraňuje veľryby, alebo slovenský ultrarunner Martin Kovaľ, ktorý ľuďom priblížil svoju vegánsku športovú stravu.
Na snímke marinovaný seitan s tekvicovo-koriandrovou omáčkou a indické zemiaky. Ilustračné foto.
Foto: TASR - Michal Svítok



22. novembra – Medzi návštevníkmi tohtoročného charitatívneho Vianočného bazára, ktorý sa konal v bratislavskej Starej tržnici, boli v obľube najmä špeciality z rôznych kútov sveta. Jednotlivé krajiny tu totiž ponúkali svoje typické jedlá či výrobky. Do 24. ročníka podujatia sa prvýkrát zapojil aj Azerbajdžan. Charitatívny bazár je najväčšia spoločná i spoločenská udalosť medzinárodnej diplomatickej komunity na Slovensku. Podujatie organizoval Medzinárodný klub žien v Bratislave. Vlani Vianočný bazár navštívilo 4200 hostí.
Na snímke 24. Vianočný bazár v Starej tržnici na Námestí SNP v Bratislave 22. novembra 2015.
Foto: TASR -Martin Baumann



27. novembra – Najväčšiu atrakciu zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách, Tatranský ľadový dóm, po roku opäť otvorili. Pod kupolou na Hrebienku sa ukrývalo 70 ton ľadu z poľského mesta Vroclav, ktoré na chrám pretvorilo sedem sochárov za dva týždne. „Ľadový dóm je podstatne väčší, použili sme o 30 ton ľadu viacej ako minulý rok, máme zamrznuté kvety v ľade a je v úplne inom štýle ako po minulé roky, je v baroku a tiež ho staval nový sochár, Slovák Adam Bakoš,“ uviedla počas štvrtkového (26.11.) otvorenia výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Vlani túto atrakciu navštívilo 165.000 ľudí, Tatranci veria, že tento rok prekonajú hranicu 200.000.
Na snímke pohľad na hlavnú sieň a hlavný portál počas otvorenia Tatranského ľadového dómu na Hrebienku vo Vysokých Tatrách 26. novembra 2015.
Foto: TASR - Oliver Ondráš





DECEMBER

1. decembra - Po úspešných predchádzajúcich ročníkoch usporiadalo Združenie mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS) po štvrtýkrát hlasovanie o Byrokratický nezmysel roka 2015. Išlo o anticenu pre legislatívne opatrenia, ktoré zbytočne komplikujú život podnikateľom na Slovensku. Všetci záujemcovia mohli dať svoj hlas jednému z desiatich "finalistov", ktorých vybrali podnikateľské organizácie na základe podnetov od podnikateľov. Výber byrokratických absurdít bol aj v tomto roku pestrý. Podnikatelia zaslali do tohtoročnej ankety 47 námetov, z ktorých zástupcovia podnikateľských organizácií vybrali finálovú desiatku. Najväčšie zastúpenie v desiatke top nezmyslov mali opatrenia z daňového a obchodného práva. Hlasovať za Byrokratický nezmysel roka 2015 mohli na www.byrokratickynezmysel.sk.


4. decembra - Bratislavskí pekári Prvej bratislavskej pekárenskej na Budatínskej ulici upiekli v piatok 4. decembra 2015 rekordnú vianočku, ktorá bola zapísaná do Knihy slovenských rekordov. Spotrebovali na jej výrobu 43 kilogramov múky, 11 litrov vody a 6 kilogramov cukru. Vianočka s takýmto množstvom prísad sa ešte stihla zaradiť medzi ostatné tohtoročné rekordy, ako je napríklad rekord v čistení zubov vo dvojiciach.
Takmer 66 kilogramová vianočka putovala do jedného z bratislavských nákupných centier, kde sa rozdala deťom a návštevníkom. Pekári majú už teraz plány na prekonávanie ďalších rekordov. Pravdepodobne už ale pôjde o iný výrobok.
Bratislavskí pekári Prvej bratislavskej pekárenskej na Budatínskej ulici upiekli v piatok 4. decembra 2015 rekordnú vianočku, ktorá bola zapísaná do Knihy slovenských rekordov.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


5. decembra – Predvianočné zvyky a tradície si obyvatelia obce Lukovištia v Rimavskosobotskom okrese pripomenuli spoločensko-kultúrnym podujatím pod názvom Tášikove cenglike. TASR o akcii informovala Stanislava Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska, ktoré ju organizuje spolu s obcou Lukovištia. 



9. decembra – Ľudová umelkyňa Ľudmila Bátorová, z Veľkej Lehôtky, miestnej časti mesta Prievidza, vyrába okrem klasických veľkonočných kraslíc aj kraslice vianočné. Ozdobuje ich tradičnou ľudovou technikou voskovania. Pred niekoľkými rokmi som bola v Taliansku. Slovenské kraslice vzbudili veľkú pozornosť, ale nasadili mi tam do hlavy chrobáka. Či by som vraj nedokázala urobiť kraslice s vianočnými motívmi. „V súčasnosti ich ľudia kupujú, ozdobujú si nimi vianočné stromčeky, niektorí ich priväzujú k darčekom pod stromčekom, alebo sú ozdobou štedrovečerného stola. Dozvedela som sa, že Taliani ich vkladajú ako originálny darček do pohára pred prípitkom“, dodala krasličiarka.