Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Zaujímavosti,ktoré sa odohrali vo svete v treťom štvrťroku 2015

Kaleidoskop zaujímavostí, ktoré sa odohrali vo svete v priebehu roka 2015. Foto: Teraz.sk

Ruská tenistka Maria Šarapovová a Dimitrov sa rozišli, v austrálskom buši našli barana, ktorého vlna po ostrihaní vážila 42 kg, dedička hotelového impéria Paris Hiltonová mala v Poľsku šťastie...

Bratislava 27. decembra (TASR) - Ponúkame vám výberovú chronológiu kuriozít a zaujímavostí zo sveta v roku 2015. Chronológia je delená na štyri časti po štvrťrokoch.

3. štvrťrok

JÚL

2. júla - Portugalského herca Heitora Lourenca, ktorý si na palube lietadla pred štartom v Paríži mrmlal pri meditovaní náboženský text v tibetčine, si vystrašení pasažieri pomýlili s teroristom a polícia ho odviedla.



4. júla - Fínsky pár zvíťazil na 20. ročníku svetového šampionátu v nosení žien vo fínskom Sonkajärvi, na ktorom muži bežia opreteky nesúc na rukách ženu. Ville Parviainen, ktorý zvíťazil na šampionáte aj vlani, ale s inou partnerkou, zabehol trasu dlhú 253 metrov nesúc svoju tímovú partnerku Sari Viljanenovú za jednu minútu a dve sekundy. Na trase musel prekonať meter hlbokú vodnú prekážku.
Domáci fínsky pár Ville Parviainen s partnerkou súťažia na 19. Svetovom šampionáte v nosení manželky,ktorý sa konal v stredofínskej obci Sonkajärvi 4. júla 2015.
Foto: TASR/AP




13. júla - Novou Miss USA sa stala 26-ročná rodáčka z Tulsy, Miss Oklahoma Olivia Jordanová. Po Miss Universe a Miss Curacao sa Miss USA stáva treťou prestížnou súťažou krásy na svete, ktorá počas tohto roku získala originálnu ručne vyrobenú korunku od Diamonds International Corporation (DIC). Najkrajšia žena Ameriky bola korunovaná klenotníckym skvostom z českých dielní.
Miss USA Olivia Jordanová.
Foto: TASR/AP





18. júla - Španielsky tenista Feliciano López sa oženil s modelkou Albou Carrillovou.


24. júla - Päťnásobná grandslamová šampiónka Ruska Maria Šarapovová a Bulhar Grigor Dimitrov už netvoria pár. Dvadsaťštyriročný tenista potvrdil, že sa po takmer troch rokoch partnerského vzťahu rozišli.
Na archívnej snímke Grigor Dimitrov (vľavo) a Maria Šarapovová
Foto: TASR/AP



AUGUST 


9. augusta - V newyorskom metre sa možno stretnúť so všemožnými pachmi, najmä ak je teplo. Napriek tomu noviny The New York Times prekvapili informáciou, že dvaja policajti a pracovník podzemnej dráhy zachránili z metra dve mláďatá skunka, ktoré zablúdili na jeho stanicu v Bronxe. Zobrali ich aj k veterinárovi, aby sa ubezpečili, že sú v poriadku.



10. augusta - Trojročnú dcéru zabudla na diaľničnom odpočívadle francúzska rodina smerujúca na dovolenku k Stredozemnému moru. Osamotené dievčatko si na ihrisku všimli náhodní okoloidúci. Až po takmer ďalších 200 kilometroch jazdy v okolí Aix-en-Provence rodičia zachytili rozhlasovú výzvu polície.



13. augusta - Najlepšie zarábajúcou športovkyňou na svete je naďalej Maria Šarapovová. Ruska vedie rebríček už jedenásť rokov po sebe medzi tenistkami.
Ruská tenistka Maria Šarapovová pózuje s trofejou po jej prehre s Američankou Serenou Williamsovou vo finále grandslamového turnaja Australian Open v Melbourne 31. januára 2015.
Foto: TASR/AP




13. augusta - Najstaršie dvojčatá na svete žijú v Belgicku. 102-roční bratia Pieter a Paulus Langerockovci bývajú len pár kilometrov od mesta Gent. Bratia, ktorí sa narodili 8. júla 1913, prežili spoločne väčšinu svojho života. Pred tromi rokmi opustili dom, v ktorom spolu bývali a presťahovali sa do opatrovateľského ústavu.



14. augusta - Keď došlo k poškodeniu signalizačných káblov na transsibírskej železničnej magistrále, podozrievala ruská polícia z činu zlodejov kovov, ale ukázalo sa, že to bola práca bobrov.
Bobor, ilustračné foto
Foto: TASR




25. augusta - Koncept textu jednej z najvplyvnejších piesní z ranej tvorby amerického hudobníka Boba Dylana šiel do dražby. Medzinárodná aukčná spoločnosť Sotheby's očakávala, že rukopis už legendárneho songu A Hard Rain's A-Gonna Fall sa na londýnskej aukcii vydraží za 150.000 až 200.000 libier.
Na snímke zamestnankyňa drží v rukách originál textu piesne Boba Dylana It's A Hard Rain's Gonna Fall v aukčnom dome Sotheby's v Londýne 24. septembra 2015.
Foto: TASR/AP





25. augusta - Mestom s najvyššou sochou Ježiša Krista na celej planéte by sa mal stať Vladivostok na ruskom Ďalekom východe. Bude to 33 metrov vysoká socha Kristus Učiteľ, dielo významného sochára Zuraba Cereteliho, stáť na 50-metrovom podstavci.



25. augusta - Vo Washingtonovom pamätníku v hlavnom meste USA sa pokazil výťah a desiatky návštevníkov tak museli zísť pešo stovky schodov.
Lincolnov pamätník (vľavo) vo Washingtone, archívne foto z 21. júna 2014.
Foto: TASR/AP



26. augusta - Nenastavujte si hodinky podľa Big Benu, varovala tlačová agentúra AP. Predstavitelia Londýna totiž priznali, že slávne vežové hodiny na budove britského parlamentu, využívané Londýnčanmi pri overovaní presného času, sa nedávno spomalili až o šesť sekúnd.
Pohľad na budovy britského parlamentu, vpravo v pozadí Big Ben.
Foto: TASR/AP Photo



26. augusta - Viac ako 20.000 ľudí sa v španielskom meste Buňol zúčastnilo na tradičnom pouličnom masovej paradajkovej bitke. Tento rok sa fiesta nazvaná La Tomatina konala už sedemdesiatykrát.Ulice východošpanielskeho mesta sú pokryté zvyškami paradajok, ktoré ľudia po sebe hádžu počas hlavnej turistickej atrakcie v meste. Mesto na sviatok Tomatina zabezpečilo 150 ton prezrelých paradajok za dampingovú cenu. Každoročne sa na slávnosti, ktorej vznik bol inšpirovaný bojom detí o jedlo v roku 1945, zúčastňuje až 22.000 ľudí, medzi nimi množstvo turistov.
Ľudia sa váľajú v rozmačkaných pradajkách počas sviatku Tomatina, ktorý slávia každoročne v meste Buňol asi 50 kilometrov od španielskej Valencie 26. augusta 2015.
Foto: TASR/AP





27. augusta - Prozaický debut autora Pána prsteňov a Hobita, britského autora J. R. R. Tolkiena, doteraz nezverejnená práca The Story of Kullervo, sa objavila na britskom knižnom trhu.



27. augusta - Na ruských hraniciach zlikvidovali viac ako 1,5 tony potravín, ktoré boli určené pre tímy BMW a hostí moskovskej etapy nemeckých automobilových pretekov DTM (Deutsche Tourenwagen Masters). Šéfredaktor medzinárodného webového portálu Motorsport.com Alexandr Kabanovskij vysvetlil, že nemecké tímy si vždy do Ruska vozia svoje potraviny. Preteky DTM sú podľa jeho slov povestné tým, že hostí i fanúšikov ponúkajú výlučne nemeckým jedlom, vysvetlil.



30. augusta - Militanti z tzv. Islamského štátu (IS) zničili v starobylom sýrskom meste Palmýra časť Chrámu boha Béla. Iné zdroje tvrdili, že islamisti zničili celý chrám, ktorý je považovaný za najrozsiahlejší monumentálny komplex Palmýry.
Na kombo snímke vľavo pohľad na starobylé rímske mesto Palmýra, severovýchodne od Damasku 17. mája 2015 a vpravo, ktorú rozšírili militanti IS na sociálnych sieťach, je výbuch starovekého chrámu boha Baalšamína z čias Rímskej ríše v sýrskom meste Palmýra 25. augusta 2015.
Foto: TASR/AP



30. augusta - Český prezident Miloš Zeman si počas tohtoročnej dovolenky vymyslel nápis na svoj náhrobný kameň. Podľa jeho želania by tam zlatými písmenami malo byť napísané: "Tu leží človek, ktorý každého blbca rozzúril do nepríčetnosti".
Český prezident Miloš Zeman.
Foto: Tablet.TV



31. augusta - Mjanmarská vláda prijala nový zákon, ktorý zakazuje obyvateľom mať viac než jedného legálneho životného partnera. Monogamný zákon, posledný zo štyroch sporných právnych noriem prijatých pod tlakom konzervatívnych budhistických mníchov s protimoslimskou agendou, podpísal prezident Thein Sein.



31. augusta - Pápež František sa z Ríma prihovoril cez satelit ľuďom v troch mestách v USA a požiadal tínedžerku, aby mu zaspievala. Zároveň požiadal týchto veriacich, aby sa modlili za jeho blížiacu sa cestu po Spojených štátoch.





SEPTEMBER



1. septembra - Tridsaťtri levov, ktoré zachránili v cirkusoch v Peru a Kolumbii, poslali do Juhoafrickej republiky, aby zvyšok svojho života strávili v miestnom súkromnom útulku.



3. septembra - Celých 42 kilogramov vážila vlna z barana, ktorého našli strateného v austrálskom buši a zrejme ho po prvý raz v jeho živote ostrihali.
Na snímke baran, ktorého našli strateného v austrálskom buši, čakal na zrejme prvé ostrihanie v živote, v Canberre 3. septembra 2015.
Foto: TASR/AP



3. septembra - Americká dedička hotelového impéria Paris Hiltonová mala v Poľsku šťastie. Tridsaťštyriročná celebrita stratila v autobuse na letisku v Lodži prsteň s veľkým diamantom. Našiel ho hasič, ktorý pátral po jeho majiteľke, a čestne jej ho vrátil.
Americká dedička hotelového impéria Paris Hiltonová, archívne foto.
Foto: TASR/AP



6. septembra - Zatúlaný austrálsky ovčiarsky pes prežil 42 dní v divočine Yellowstonského národného parku, ktorú okrem iných obývajú medvede grizly či vlky.



6. septembra - Rovných 100.000 amerických dolárov sa z pozostalosti istej newyorskej milionárky ušlo jej kŕdľu 32 papagájov. Majetok Mandelovej, ktorá nemala vlastné deti, má hodnotu 5,3 milióna dolárov. Odhliadnuc od časti odkázanej papagájom bude zvyšok majetku predmetom súdneho sporu. Mandelovej manželom bol do svojej smrti v roku 2010 spisovateľ Arthur Herzog, ktorý bol predtým ženatý už päťkrát.



10. septembra - Najnovšie vydanie Guinnessovej knihy rekordov na rok 2016 predstavili na najväčšom modeli železnice na svete v nemeckom Hamburgu.



17. septembra - Keď verejná správa v indickom meste Lucknow vyhlásila súťaž na 368 pozícií poslíčka, životopisy poslalo až 2,3 milióna ľudí, vrátane 222.000 inžinierov a 255 čerstvých absolventov vysokej školy. Podmienky prijatia boli jednoduché: ukončenie 5. triedy základnej školy a schopnosť jazdiť na bicykli.



23. septembra - Ruský boxer Vladimir Kličko pravdepodobne netušil, že sa niekedy stretne v súboji s Batmanom a Jokerom. Takúto bizarnú scénu zažil ukrajinský boxer počas tlačovej konferencie v Londýne, na ktorej promovali blížiaci sa zápas s nezdolaným Britom Tysonom Furym. Fury vbehol do miestnosti na tlačovú konferenciu v kostýme televízneho superhrdinu Batmana a posadil sa za predsednícky stôl, kde mal svoju menovku. V tom vošiel do miestnosti muž oblečený ako Batmanov úhlavný nepriateľ Joker a v sále sa strhla málo vídaná scéna. Fury preskočil cez stôl a pred zástupcami médií sa pustil do pasovačky s Jokerom. Potom sa Batman postavil a na prekvapeného Klička kričal, že dopadne rovnako ako Joker. Kličko povedal, že zažil najzábavnejšiu tlačovú konferenciu v živote a Fury si zaslúžil aplauz.
Britský boxer Tyson Fury v kostýme Batmana (vpravo) ukazuje na ukrajinského boxera Vladimira Klička na tlačovej konferencii v Londýne v stredu 23. septembra 2015, na ktorej obaja borci promovali svoj blížiaci sa vzájomný zápas.
Foto: TASR/AP



24. septembra - Keď izraelská topmodelka Bar Refaeliová uzatvárala v severnom Izraeli manželstvo so svojím snúbencom, podnikateľom Adim Ezrom, nad hlavami účastníkov veľkolepého obradu sa odohrala celkom iná dráma. Snúbenci sa chceli vyhnúť dotieravým paparazzom a požiadali preto izraelskú civilnú leteckú správu o uzavretie vzdušného priestoru nad miestom svadby. Správa uviedla, že im vyhovela z bezpečnostných dôvodov.
Na archívnej snímke z 1. mája 2012 je izraelská modelka Bar Refaeliová.
Foto: TASR/AP