Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

VIDEO: Takto vybuchuje sopka Sakurajima, pozrite si unikátne zábery

Erupcia sopky Sakurajima Foto: FB Sakurahjma

Japonský vulkán Sakurajima síce predvádza fascinujúce divadlo, ale ľuďom z okolia už narobil aj vrásky na čele.

Bratislava 30. októbra (Teraz.sk) – Japonská sopka Sakurajima si nedá pokoja. Jej činnosť v ostatnom čase poriadne zamestnáva pozornosť širokého okolia. Jej fascinujúci výbuch zaznamenali pred nedávnom kamery, na video upozornil aj SHMÚ na svojom webe.


Výbuch sopky Sakurajima (48 sekunda):






"Po týždni relatívne nízkej aktivity je v ostatných dňoch vulkán stala viac aktívny. Mimoriadne silný výbuch nastal dnes ( 24.10. 2014) ráno a vytvoril oblak popola, ktorý vystúpal do 4,5 kilometra nadmorskej výšky," uviedol vtedy web volcanodiscovery.com, ktorý publikuje informácie o sopečnej činnosti.


Zostrih sopečnej činnosti z viacerých kamier:





Sakurajima už v lete robila starosti


Úrady v japonskom meste Kagošima, ležiacom na juhozápadnom výbežku ostrova Kjúšu, museli už v auguste spustiť práce na odstraňovaní veľkého množstva sopečného popola, ktorý sa nahromadil po predchádzajúcej erupcii sopky Sakurajima. A vulkán ich zjavne bude ešte nejakú tú dobu trápiť.

Starší výbuch 17. augusta nastal o 16:3 miestneho času. Stĺp popola z krátera vtedy dosiahol rekordnú výšku 5000 metrov. Množstvo popola spadlo do okolia mesta a zatemnilo oblohu, takže vodiči museli svietiť aj cez deň. Obyvatelia museli vonku nosiť masky.

Z pukliny na úbočí sopky vytiekla približne do vzdialenosti jedného kilometra láva a svahmi padali veľké skaly. Úrady vtedy nehlásili žiadne zranenia ani škody.

Po pár dňoch bol vzduch v meste už čistejší. Ulice čistili a kropili vodou pracovníci komunálnych služieb, uviedla agentúra AP. Život v 600-tisícovej Kagašime sa po erupciách rýchlo vrácia k normálu, keďže na erupcie sopky, vzdialenej iba desať kilometrov, sú obyvatelia zvyknutí.

Erupcie sopky sa objavujú priebežne, dôkazom je aj toto video:





Podľa odborníkov nehrozí veľká erupcia Sakurajimy, jej podzemný zásobník magmy sa však stále plní. Japonsko leží na tzv. tichomorskom Ohnivom kruhu, kde sa vyskytuje 90 percent všetkých zemetrasení a sopečných erupcií ne Zemi.