Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Vydalo knihu s predstavami literárnych kritikov o modernizácii SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR- Roman Hanc

Titul Modernizácia kritikou: Hamaliar, Chorváth, Bor a Matuška je prvou tohtoročnou publikáciou SLC. Do konca roka plánuje vydať ešte päť diel.

Bratislava 26. mája (TASR) – Slovenské literárne centrum (SLC) vydalo knihu približujúcu predstavy o modernizácii Slovenska pohľadom štyroch literárnych kritikov z medzivojnového obdobia. Vyšla pod názvom Modernizácia kritikou: Hamaliar, Chorváth, Bor a Matuška. Jej autormi sú literárni kritici a pracovníci Ústavu slovenskej literatúry Slovenskej akadémie vied (SAV).

"Knižka je venovaná tvorivým začiatkom štyroch literárnych kritikov 30. rokov 20. storočia, ich úsiliam modernizovať domáce uvažovanie o umení a kultúre, ako aj celú spoločnosť," približuje vydavateľ. "Jána Hamaliara, Jána E. Bora, Michala Chorvátha a Alexandra Matušku spájalo všeobecné povedomie o nutnosti modernizácie a rozdeľovali ich predstavy o jej cieľoch a formách," dodáva SLC.

K dizajnu knihy poznamenáva, že je súčasný a jednoduchý zároveň. "Jednoduché je aj podanie neľahkej témy. O to sa snažili autori publikácie Magdalena Bystrzak a Vladimír Barborík, ktorí prezradili, že publikáciu nechceli preťažiť akademickým žargónom."

Titul Modernizácia kritikou: Hamaliar, Chorváth, Bor a Matuška je prvou tohtoročnou publikáciou SLC. Do konca roka plánuje vydať ešte päť diel.