Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Výnimoční hudobníci ocenení, získali cenu Hudobného fondu

Na archívnej snímke riaditeľ Hudobného fondu Matúš Jakabčic. Foto: TASR/Andrej Galica

Cenu Karola Pádivého udelili Róbertovi Novákovi za osobný prínos pre rozvoj dychovej hudby na Slovensku, za množstvo úprav skladieb pre malé i veľké dychové hudby a za hudobno-pedagogickú činnosť.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Rada Hudobného fondu vyhlásila držiteľov cien Hudobného fondu 2020. Ceny každoročne udeľuje za významné diela a výkony, ako aj za dlhoročný prínos v oblasti hudby. TASR o tom informoval riaditeľ Hudobného fondu Matúš Jakabčic.

Cenu Jána Levoslava Bellu získal Adrián Demoč za orchestrálne dielo Neha, cenu Frica Kafendu dostal Tomáš Šelc za vynikajúce interpretačné výkony doma i v zahraničí. Cenu Jozefa Kresánka získala Jana Bartová za hodnotné vedecké výsledky muzikologického výskumu v oblasti historiografie starších európskych a slovenských hudobných dejín, organológie a hudobnej ikonografie s osobitným zreteľom na výskumný projekt Hudba v Bratislave.

Cenu Ladislava Martoníka dostal Peter Solárik za kvalitné inštrumentálne výkony s prihliadnutím na propagáciu jazzu a pedagogickú činnosť. Za výnimočný interpretačný a organizátorský prínos v oblasti folklórneho umenia na Slovensku i v zahraničí získal Rudolf Patrnčiak cenu Pavla Tonkoviča.

Cenu Karola Pádivého udelili Róbertovi Novákovi za osobný prínos pre rozvoj dychovej hudby na Slovensku, za množstvo úprav skladieb pre malé i veľké dychové hudby a za hudobno-pedagogickú činnosť. Cena Gejzu Dusíka poputovala do rúk Ľubomíra Beláka za autorský a interpretačný vklad do slovenskej populárnej hudby.

Jakabčic uviedol, že verejné odovzdávanie cien Hudobného fondu, ktoré sa malo konať 8. septembra v Zichyho paláci v Bratislave, je vzhľadom na epidemiologickú situáciu zrušené.

"Ceny sa uhrádzajú z prostriedkov fondu určených na podpornú činnosť a nie sú dotované príspevkami, darmi, alebo dedičstvami osobností, po ktorých nesú názov, ani príjmami z nadácií alebo iných finančných zdrojov," uzavrel Jakabčic.