Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Výročie majú František Filipovský i básnik Jaroslav Seifert

Marlon Brando s herečkou Mariou Schneiderovou a režisérom Bernardom Bertoluccim počas nakrúcania filmu "Posledné tango v Paríži", foto z archívu. Foto: TASR/AP

Medzi zakladateľov moderného abstraktného umenia patrí svetoznámy český maliar FRANTIŠEK KUPKA, najdrahšie predávaný český výtvarný umelec.

Bratislava 23. septembra (TASR) – JAROSLAV SEIFERT je zatiaľ jediným českým autorom, ktorý získal Nobelovu cenu za literatúru. Nevšedný básnik s vyhraneným kritickým postojom ku komunistickému režimu sa narodil 23. septembra pred 120 rokmi.

V tento deň v roku 1907 prišiel na svet aj český herec FRANTIŠEK FILIPOVSKÝ, známy nielen z množstva komédií a seriálov, ale aj vďaka nezabudnuteľnému dabingu francúzskeho komika Louisa de Funesa.

Medzi zakladateľov moderného abstraktného umenia patrí svetoznámy český maliar FRANTIŠEK KUPKA, najdrahšie predávaný český výtvarný umelec. Od jeho narodenia uplynie 23. septembra 150 rokov.

Obžalovaný, vstaňte! - je názov reportážnej knihy z roku 1963, ktorá sa vďaka naturalistickým opisom reálnych zločinov a s nimi súvisiacich súdnych procesov stala bestsellerom. Od narodenia jej autora ROMANA KALISKÉHO po novembri ´89 aj riaditeľa Slovenskej televízie, uplynie dnes 99 rokov.

Roman Kaliský, archívna snímka
Foto: TASR - Pavol Funtál


Tento deň patrí aj spomienke na americkú hudobnú legendu. Pred 91 rokmi sa narodil fenomenálny klavirista a spevák, RAY CHARLES, ktorý bol od svojich siedmich rokov slepý.

Pred 93 rokmi odhalili Mohylu Milana Rastislava Štefánika na Bradle od architekta Dušana Jurkoviča.

Asi by sa ťažko hľadal filmový fanúšik, ktorý by nepoznal rakúsku herečku ROMY SCHNEIDEROVÚ, predstaviteľku rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety vo filme Sissi. Narodila sa pred 83 rokmi.

Na archívnej snímke z 1. januára 1959 rakúska herečka Romy Schneiderová a francúzsky herec Alain Delon tancujú na bále v Mníchove. Delon oslávi 85. narodeniny v nedeľu 8. novembra 2020.
Foto: TASR/DPA


Jednou z hlavných postáv českého undergroundu počas totalitného režimu bol básnik a manažér skupiny Plastic People of the Universe IVAN MARTIN JIROUS, prezývaný Magor. Autor zbierok ako napríklad Magorovy labutí písně sa narodil pred 77 rokmi.

Členom prestížnej spoločnosti 125 najlepších žijúcich futbalistov histórie je aj dnešný oslávenec, Talian PAOLO ROSSI, majster sveta z roku 1982. Držiteľ Zlatej lopty a mnohých ďalších trofejí má 65 rokov.

23. septembra oslávi 65. narodeniny spisovateľ, publicista a prekladateľ IGOR OTČENÁŠ, autor kníh Kristove šoky, alebo Keby (Rýchle dejiny budúcnosti Slovenska).

Na archívnej snímke spisovateľ a prekladateľ Igor Otčenáš.
Foto: wikipedia


Pred 53 rokmi sa narodila herečka ZUZANA MAURÉRY, ktorá napríklad bravúrne stvárnila manipulatívnu pedagogičku zo socialistických čias vo filme Učiteľka (2016) českého režiséra Jana Hřebejka.