Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Dnes má výročie režisér známeho filmu Bonnie a Clyde - Arthur Penn

Americký filmový, divadelný a televízny režisér Arthur Penn za kamerou počas nakrúcania filmu Terč v roku 1985. Režisér filmov Malý veľký muž alebo Bonnie a Clyde zomrel 27. septembra 2010 v New Yorku vo veku 88 rokov. Foto: TASR

Polookrúhlych 45 rokov oslavuje bývalý taliansky futbalista, reprezentant Francesco Totti, dlhoročná ikona klubu AS Rím.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Nie každý pozná meno amerického režiséra ARTHURA PENNA, ktorý sa narodil pred 99 rokmi. Mnohým sa však vybavia jeho najznámejšie filmy, drsná "gangsterka" Bonnie a Clyde, či western Malý veľký muž s nezabudnuteľným Dustinom Hoffmanom v hlavnej úlohe.

Filmovú podobu nadobudli aj mnohé diela českého spisovateľa JOSEFA ŠKVORECKÉHO. Podľa jeho literárnej predlohy vznikla legendárna komédia Tankový prapor i mnohé ďalšie snímky a televízne seriály. Po emigrácii do USA sa Škvorecký venoval aj vydávaniu zakázaných a exilových autorov. Narodil sa 27. septembra 1924.

Sex je náš, dělá dobře mně i tobě, spieval pred rokmi líder skupiny Lucie, bubeník a skladateľ DAVID KOLLER. Dnes má 61 rokov a na konte množstvo ďalších hitov aj albumov, či už sólových, alebo s dodnes populárnou kapelou Lucie.
Silvestrovské oslavy na Hlavnej ulici 31. decembra 2018 v Košiciach. Snímka z vystúpenia hudobnej skupiny Lucie & Wanastovi Vjecy Revival, foto z archívu.
Foto: FOTO TASR - Milan Kapusta

Cynická a vypočítavá hrdinka filmu Čas sluhů patrila k prvým výraznejším úlohám českej herečky IVANY CHÝLKOVEJ. Čoskoro prišli seriály a filmy Přítelkyně z domu smutku, Díky za každé nové ráno a herečka sa stala jednou z najobľúbenejších za riekou Moravou. Nik by jej nehádal, že má dnes 57 rokov.

Polookrúhlych 45 rokov oslavuje bývalý taliansky futbalista, reprezentant FRANCESCO TOTTI, dlhoročná ikona klubu AS Rím.
Francesco Totti z AS Rím sa raduje z gílu z penalty, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Včera otvorili nový obchvat Bratislavy a do dejín dopravy sa zapísal aj dnešný deň. V roku 1840 uviedli do prevádzky prvú konskú železnicu na území Slovenska i Uhorska. Klopkanie podkov sa ozývalo na trati z Bratislavy do Svätého Jura až 32 rokov, kým ho nenahradil dym parných lokomotív.

A 27. septembra 1864 sa v Černovej narodil politik, katolícky kňaz a spisovateľ ANDREJ HLINKA, významná postava slovenského politického života a hlavný predstaviteľ slovenského autonomistického hnutia.