Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Vyšla nová kniha anekdot o blondínkach, obsahuje vyše tisíc vtipov

Lady Gaga Foto: TASR/AP

Po knihe Slovensko v anekdotách je to druhá encyklopédia humoru, ktorú vydal karikaturista a humorista Milan Stano.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Blondínky v anekdotách s podtitulom Pocta veselým blondínkam je nová kniha nielen na zasmiatie, ale aj na spoznanie ľudového humoru platného všeobecne o nás. Po knihe Slovensko v anekdotách je to druhá encyklopédia humoru, ktorú vydal karikaturista a humorista Milan Stano.

Podľa neho anekdoty o blondínkach sú vlastne celkove o ľudskej hlúposti, pretože humor je odrazom života a udalostí okolo nás. Sú to vtipné odpovede o primitívnosti, zadubenosti, nedostatku inteligencie. O našej povrchnej spoločnosti, o úpadku hodnôt, nevedomosti, aj o globalizácii a prepojení sveta, lebo na rovnakých vtipoch sa smejú v rôznych krajinách.

"A prečo práve blondínky? Pretože symbolizujú ľudskú hlúposť. Tiež preto, že to, čo sa nám predvádza ako ideál krásy v časopisoch, televíznych smotánkach o bulvárnych rýchlokvasených celebritách, nám lezie na nervy," zdôvodnil pre TASR Stano, ktorý sa dlhodobo systematicky venuje vtipnému slovu a zbiera anekdoty vyše 40 rokov.

Do 170-stranovej knihy vybral 1044 anekdot i 182 vtipných kresieb a karikatúr. Podľa tém ich rozdelil do niekoľkých skupín – vtip a blondínky, mladosť blondínky, manželstvo s blondínkou, blondínky a policajti, doktori, erotika a sex, otázky s blondínkami a slávne blondínky. Tam sú vybrané verejne známe mená - Nora Mojsejová, Zuzana Belohorcová, Marianna Ďurianová, Erika Judíniová, Adriana Sklenaříková, Iveta Radičová, Lady Gaga, Britney Spearsová a iné.

"Všetky sú mediálne známe a musia strpieť žarty na seba, lebo pre vtip nie sú žiadne priestupkové súdy. Ešte viac by sa zosmiešnili, keďže v anekdotách je veľká nadsádzka. Humor je mostom, ktorý spája a zbližuje ľudí, robí ich optimistickejšími a priateľskejšími aj v tomto krízovom ekonomickom období," vysvetlil Stano.