Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Vyspite sa kvalitne a do ružova

Foto: Boophuket / Shutterstock.com

Každý túži po kvalitne prespatej noci, po ktorej sa zobudí plný energie, nič ho nebolí a je schopný od rána fungovať naplno.

Bratislava 20. apríla (OTS) - Spánok je celá veda, no vy mu dokážete určitými jednoduchými krokmi pomôcť. Okrem toho, že nebudete používať elektronické zariadenia hodinu pred spaním, vyhnete sa ťažkému jedlu a odložíte prácu a stresujúce záležitosti na ráno, môžete si prispôsobiť prostredie, kde spíte.

Tma je dôležitá
Spánok je veľmi dôležitý pre každého človeka, pretože organizmus tak regeneruje a pripravuje sa na ďalší deň. Aby ste sa zobudili oddýchnutí, musíte tomu trochu dopomôcť. Kvalita spánku je ovplyvnená hormónom melatonín, ktorý sa tvorí najmä pri zníženom svetle. V noci je tvorený niekoľkonásobne viac ako cez deň. Preto je dobré spať v izbe, kde sú na oknách závesy a záclony, ktoré prísun svetla blokujú.

Vedeli ste, že malé deti by aj počas dňa mali spávať v zatemnených izbách, kde je im vytvorené šero? To sa vám podarí práve so závesmi v tmavších farbách. Záclony slúžia najmä na to, aby ste mali doma súkromie, nebolo vám do interiéru úplne vidno, ale zároveň si nimi neobmedzíte prísun denného svetla. Záclony spolu so závesmi však neplnia len praktické funkcie, ale sú aj estetickými doplnkami do každej izby. Stačí si len vybrať ten správny dizajn, ktorý sa bude hodiť do vašej domácnosti.

Ulahoďte svojmu oku
Kvalita spánku je ovplyvnená aj pohodlným matracom, paplónom a vankúšom. Aby ste sa cítili v perinách príjemne, oblečte ich do takých posteľných obliečok, ktoré vás budú aj vizuálne lákať sa nimi prikryť. Podľa vlastnej preferencie si zvoľte vhodný materiál. Preferujete skôr mikrovlákno alebo dáte prednosť bavlneným obliečkam? Výber dizajnu prispôsobte štýlu izby, kam sú určené a pri menších deťoch im doprajte motív primeraný ich veku.

Ste rozhodnutí dať svojmu spánku impulz na zlepšenie? Využite zľavové kupóny na nákup závesov, záclon či posteľných obliečok a vyspite sa do ružova.