Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Magazín

Výstava vo Zvolene pripomenie kľúčovú osobnosť lesníctva za prvej ČSR

Na archívnej snímke Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene. Foto: TASR Jozef Poliak

Josef Opletal sa narodil pred 160 rokmi a zomrel pred 70 rokmi. Sto rokov uplynulo od jeho menovania za generálneho riaditeľa štátnych lesov a majetkov v Československu.

Zvolen 21. júna (TASR) - Kľúčovú osobnosť lesníctva po vzniku Československej republiky (ČSR), Josefa Opletala, pripomenie výstava, ktorú sprístupnia vo štvrtok (22. 6.) v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene.

"Tento rok si pripomíname až tri významné výročia, ktoré pripomínajú slovenskej i českej verejnosti Josefa Opletala," uvádza múzeum.

Opletal sa narodil pred 160 rokmi a zomrel pred 70 rokmi. Sto rokov uplynulo od jeho menovania za generálneho riaditeľa štátnych lesov a majetkov v Československu. Dva roky predtým zastával post prvého riaditeľa novovzniknutých Štátnych lesov a majetkov v Banskej Bystrici. Sídlil v budove štátnych lesov na ústrednom banskobystrickom námestí.

Ako múzeum ďalej informuje, jeho práca sa stala trvalou inšpiráciou pre všetky generácie lesníkov. "Nespochybniteľný je jeho morálny kredit a boj proti korupcii na pôde lesníctva, keď zabránil exploatačným ťažbám dreva na Slovensku a Podkarpatskej Rusi. Jeho odchod z miesta riaditeľa na Vysokú školu zemědělskú do Brna bol jednoznačným vyjadrením protestu proti machináciám politických špičiek a nekalým praktikám podnikateľov," približuje.

V Brne pôsobil najprv ako dekan lesníckeho odboru a neskôr aj ako rektor školy. Štátne lesy napriek odchodu Opletala aplikovali nasledujúcich 15 rokov ním vypracovaný komplexný program štátnych investícií do lesného hospodárstva.

Výstava z dielne Národního zemědělského muzea (NZM) v Prahe predstavuje všestrannú osobnosť Opletala v dobových súvislostiach. Významnú časť prezentácie tvoria archiválie z fondov lesníckych osobností uložených v archíve NZM, ktoré sa prostredníctvom tejto výstavy prvýkrát dostali na verejnosť. Sú doplnené trojrozmernými artefaktami, ktoré reprezentujú medzivojnové lesníctvo v Československu.