Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

Využite jar na rozšírenie obzorov

Zakvitnuté stromy čerešní v sade v obci Brdárka, okres Rožňava. Nachádza sa v Slovenskom rudohorí vo výške 555 m n. m. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vzdelávacie aktivity, tréningy schopností či špeciálne rýchlokurzy.

Bratislava 15. apríla (OTS) - Každý rok máme v našich mestách takmer neobmedzené možnosti, ako stráviť voľný čas aktívne a pritom získať nové skúsenosti, ktoré môžeme efektívne využiť. Aké rozmanité možnosti sebarealizácie nám túto jar pripravili naše mestá?


Jazykové kurzy


Samozrejme, prvenstvo v návštevnosti voľnočasových vzdelávacích aktivít si aj tento rok udržali jazykové kurzy. Potreba aktívnej znalosti aspoň jedného cudzieho jazyka sa logicky odrazila v narastajúcom dopyte po kvalifikovaných jazykových kurzoch a školeniach. Ak si však chcete v jazykovej oblasti skutočne rozšíriť obzory a nemčina či angličtina pre vás už dávno nepredstavujú výzvu, čo tak skúsiť niečo exotickejšie? Výbornou investíciou je napríklad stále populárnejšia čínština, arabčina alebo nórčina, ktoré majú v portfóliu viaceré jazykové školy. Božskú trpezlivosť a elán do učenia si však pravdepodobne budete musieť zadovážiť sami.

Celý svet v kuchyni


Kulinárske kurzy varenia boli v našej krajine donedávna pre mnohých z nás zbytočným luxusom. Vďaka rozmachu cestovného ruchu a gastronómie sa však v posledných rokoch stávajú čoraz obľúbenejšou súčasťou voľnočasového vzdelávania. Záujemcom pritom poskytujú nielen praktické, ale aj teoretické vedomosti o strave a príprave jedál v rôznych kultúrach sveta. Rozhodnúť sa môžete napríklad pre taliansku, thajskú, arabskú či obľúbenú stredomorskú kuchyňu. Niktoré kurzy majú dokonca v programe návštevu konkrétnych oblastí, z ktorých jednotlivé špeciality pochádzajú. Ak aj vy patríte k skutočným gurmánom, ktorí však chcú jedlo nielen ochutnávať, ale aj spoznávať a pripravovať, kurzy varenia sú pre vás tým pravým orechovým.

Čo tak niečo netradičné?


Tento rok sme zacielili svoju pozornosť aj na pomerne netradičné vzdelávacie kurzy, o ktorých existencii pravdepodobne väčšina z vás vôbec netuší. Jedným z nich je napríklad kurz kasínových hier, ktorý sme sa rozhodli tento rok absolvovať. A musíme povedať, že napriek počiatočnej nedôvere to bol veľmi prínosný a zaujímavý zážitok, po ktorom sme sa cítili ako skutoční experti dokonale ovládajúci pravidlá hry blackjack, pokru či rulety. Dvojtýždenný kurz, na ktorom sme prežili veľa zábavy a nefalšovaného napätia ako v pravom kasíne, nám okrem „praktických“ zručností priniesol aj mnohé zaujímavé poznatky zo sveta kasínových hier. A hoci certifikát na konci kurzu možno nie je taký atraktívny ako bonusy blackjacka vo vychytenom kasíne, hrdo sme si ho vyvesili na stenu kancelárie. Nikdy predsa neviete, kedy sa vám vaše nové skúsenosti budú hodiť.

Tento rok sme sa opäť presvedčili o tom, že so vzdelávacími aktivitami najrôznejšieho druhu sa v našich mestách doslova roztrhlo vrece. Či už túžite po doplnení formálneho vzdelania alebo prahnete po úplne nových zážitkoch a netradičných skúsenostiach, máte skutočne z čoho vyberať. Nezabúdajte, že na to, aby ste si rozšírili vlastné obzory, nie je nikdy neskoro.