Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Významný slovenský dirigent Ondrej Lenárd sa dožíva 80 rokov

Dirigent Ondrej Lenárd, foto z archívu. Foto: archív TASR

Bohatú a úspešnú umeleckú kariéru Ondreja Lenárda zdobí dlhoročná spolupráca s japonským symfonickým orchestrom - Japan Shinsei Symphony Orchestra sídliacim v Tokiu.

Krompachy/Bratislava 9. septembra (TASR) - Ondej Lenárd, súčasný šéfdirigent Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, patrí medzi najvýznamnejších slovenských dirigentov. Počas svojej kariéry bol šéfdirigentom a hudobným riaditeľom Slovenskej filharmónie či riaditeľom Opery Slovenského národného divadla (SND).

Dlhoročne pôsobil v Japonsku, kde bol stálym hosťujúcim dirigentom, šéfdirigentom i hudobným riaditeľom Japan Shinsei Symphony Orchestra v Tokiu a stálym hosťujúcim dirigentom Tokijskej filharmónie. Formovateľ hudobnej interpretačnej kultúry na Slovensku, ale aj v zahraničí sa v piatok 9. septembra dožíva 80 rokov.

Ondrej Lenárd sa narodil 9. septembra 1942 v Krompachoch. V roku 1964 absolvoval štúdium dirigovania na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Kde pod vedením Juraja Haluzického študoval zborové dirigovanie a pod kuratelou Ľudovíta Rajtera orchestrálne dirigovanie.

Kariéru začal ako zbormajster a dirigent Opery SND v Bratislave. Od roku 1970 pôsobil nasledujúcich 20 rokov v Československom rozhlase v Bratislave, najskôr ako dirigent jeho Symfonického orchestra a v rokoch 1977 - 1990 ako jeho šéfdirigent.

Orchester Opery SND viedol v rokoch 1984 - 1986 a v rokoch 1991 – 2001 bol šéfdirigentom a od roku 1995 hudobným riaditeľom Slovenskej filharmónie. Na čele Opery SND ako jej riaditeľ stál v rokoch 1997 - 1998. Od roku 2000 vyučoval a Katedre skladby a dirigovania Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU.

Šéfdirigentom Symfonického orchestra Českého rozhlasu v Prahe bol v rokoch 2011 - 2018. Od roku 2019 je šéfdirigentom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

Bohatú a úspešnú umeleckú kariéru Ondreja Lenárda zdobí dlhoročná spolupráca s japonským symfonickým orchestrom - Japan Shinsei Symphony Orchestra sídliacim v Tokiu, kde pôsobil ako stály hosťujúci dirigent a neskôr aj ako šéfdirigent a hudobný riaditeľ tohto symfonického telesa. Ako hosťujúci dirigent spolupracoval aj s Tokijskou filharmóniou.

Na snímke vľavo dirigent Ondrej Lenárd si preberá cenu od vtedajšieho predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (vpravo) v roku 2015.
Foto: TASR/Andrej Galica


Hosťoval v Kanade, Spojených štátoch amerických (USA) či v Brazílii. Spolupracoval s poprednými európskymi opernými sólistami ako Peter Dvorský, Edita Gruberová, Gabriela Beňačková, Jelena Vasilievna Obrazcovová, Mirella Freniová, Piero Cappuccilli, Eva Urbanová, alebo Sergej Kopčák.

Ako operný dirigent sa predstavil v Národnom divadle v Prahe, v Štátnej opere vo Viedni, v budapeštianskej Štátnej opere, v Opere San Carlo v Neapole, v Gran Teatre del Liceu v Barcelone či v Houston Grand Opera.

Pravidelne spolupracoval s renomovanými orchestrami ako Česká filharmónia, Mníchovská filharmónia či Pražský symfonický orchester. Nahrával pre vydavateľstvá Opus, Marco Polo, Naxos, alebo HNH International. Doma a v zahraničí premiérovo uviedol diela slovenských skladateľov Eugena Suchoňa, Jána Cikkera, Vladimíra Godára či Ilju Zeljenku.

Ondrej Lenárd je laureátom Medzinárodnej dirigentskej súťaže v Budapešti z roku 1974. Od roku 1998 je držiteľom štátneho vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra I. triedy a v roku 1999 ho ocenili Krištáľovým krídlom. V roku 2002 mu udelili titul Doctor honoris causa Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Za prínos a šírenie dobrého mena českej kultúry v zahraničí dostal v roku 2018 cenu Artis Bohemiae Amicis.