Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vznikla NDR, ale aj prvé fotky odvrátenej strany Mesiaca

Autá socialistického Nemecka - Trabanty, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dnes uplynie 10 rokov odvtedy, ako slovenská horolezecká expedícia v zložení Juraj Rebro, Tomáš Rigoci, Martin Gablík a Martin Heuger zdolala himalájsku osemtisícovku Čho Oju.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Ako vyzerá odvrátená strana Mesiaca, sa svet dozvedel vďaka medziplanetárnej sonde Luna 3, ktorá 7. októbra 1959 vyhotovila prvé fotografie mesačnej hemisféry trvale odvrátenej od Zeme.

Trabanty, Wartburgy, dederónové košele či tajná polícia Stasi, boli symbolmi Nemeckej demokratickej republiky, ktorá vznikla 7. októbra 1949 a zanikla po opätovnom zjednotení Nemecka 3. októbra 1990.

Dnes uplynie 10 rokov odvtedy, ako slovenská horolezecká expedícia v zložení Juraj Rebro, Tomáš Rigoci, Martin Gablík a Martin Heuger zdolala himalájsku osemtisícovku – šiestu najvyššiu horu sveta - Čho Oju (8201 m).

Počas svojho štvrtého funkčného obdobia na poste ruského prezidenta prijíma gratulácie VLADIMIR PUTIN, ktorý má dnes 69 rokov.

Kritičku Vladimira Putina a politických pomerov v Rusku ANNU POLITKOVSKÚ zavraždili pred 15 rokmi - 7. októbra 2006.

Stovky ľudí si 7. októbra 2009 v centre Moskvy pripomenuli tretie výročie zavraždenia známej investigatívnej novinárky Anny Politkovskej.
Foto: TASR/AP


Na nevhodné pracovné podmienky upozorňuje Svetový deň za dôstojnú prácu, ktorý si odborári po celom svete pripomínajú 7. októbra.

Niekdajší palác Tatra banky na Námestí SNP v Bratislave, v ktorom dnes sídli ministerstvo kultúry, naprojektoval vojvodinský Slovák MILAN MICHAL HARMINC. Od jeho narodenia dnes uplynie 152 rokov. Navrhol aj podobu starej a novej budovy Slovenského národného múzea (SNM) v Martine či evanjelických kostolov v Uhrovci a Žiline.

Prvé predstavy o atóme siahajú až do antického Grécka, ale Nobelovu cenu za výskum štruktúry atómu získal dánsky fyzik NIELS BOHR, ktorý sa narodil pred 136 rokmi. Jeho Bohrov model atómu sa dostal aj do učebníc.

Dnes už legendárne animované rozprávky Potkali se u Kolína o dvoch nezbedných medveďoch, či seriál Jája a Pája vznikli v dielni českého režiséra a animátora BŘETISLAVA POJARA, od narodenia ktorého uplynie dnes 98 rokov.

Slovenskú opernú scénu svojim hlasom obohatil ŠTEFAN BABJAK, dlhoročný sólista Štátnej opery v Banskej Bystrici, od narodenia ktorého uplynie dnes rovných 90 rokov.

Na archívnej snímke Štefan Babjak.
Foto: TASR - Jozef Ďurník


Poézia PAVLA HUDÁKA bola intímna a zároveň znepokojujúca navonok skrytým obsahom. Od narodenia slovenského básnika, ktorého život a tvorbu prerušila v roku 2011 náhla smrť, uplynie dnes 62 rokov.

Meniny majú Elišky, ktorých meno je variantom novozákonného biblického mena Alžbeta, čo v preklade znamená "Bohu zasvätená".

A svoje 47. narodeniny dnes oslavuje slovenská divadelná a filmová herečka MONIKA HILMEROVÁ.