Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Vznikla prvá ČSR, narodili sa Marián Labuda či Bill Gates

Foto: Teraz.sk/TASR

Teraz.sk prináša najzaujímavejšie výročia na dnešný deň.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Minulý rok bol 28. október pamätným dňom, ktorým sa pripomínal vznik prvej Československej republiky (ČSR). V tomto roku sa historická udalosť z roku 1918 pripomína už ako štátny sviatok.

Dnes by sa 77 rokov dožil herec MARIÁN LABUDA, ktorý ako vodič Pávek v legendárnej komédii Vesničko má středisková poukazoval na pozoruhodný úkaz, že najlepšie vychladené pivo je zo siedmeho schodu.

Svoje 49. narodeniny oslávi aj ďalší výnimočný slovenský herec ROBO ROTH.

Na archívnej snímke slovenský herec Robert Roth.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Pre slovenské divadelníctvo je dnešný dátum významný aj z ďalšieho dôvodu: Pred 230 rokmi sa narodil JÁN CHALUPKA, autor dodnes uvádzanej satirickej komédie Kocúrkovo.

Pred 94 rokmi sa narodil sochár a maliar VLADIMÍR KOMPÁNEK.

K dnešnému dátumu sa viaže aj tragická udalosť. V deň 21. výročia vzniku ČSR v roku 1939 sa konala v Prahe demonštrácia proti nacistickej okupácii, počas ktorej smrteľne zranili študenta medicíny Jana Opletala. Pohreb mal 17. novembra a tento deň sa od roku 1941 pripomína ako Medzinárodný deň študentstva. Zohral významnú rolu v roku 1989.

28. október 1918 na Václavskom námestí v Prahe vyhlásili vznik prvej ČSR.
Foto: TASR


S prvou ČSR súvisí aj 125. výročie narodenia slovenskej archivárky a knihovníčky ANNY GAŠPARÍKOVEJ-HORÁKOVEJ, ktorá pracovala pre prvého prezidenta ČSR Tomáša Garrigua Masaryka.

Od vypuknutia pandémie COVIDu-19 sa na sociálnych sieťach šíria konšpiračné teórie o vakcínach. Pred 107 rokmi sa narodil americký lekár a virológ JONAS SALK, objaviteľ vakcíny proti detskej obrne, ktorá sa tak stala už len desivou minulosťou.

Obeťou konšpiračných teórií je aj zakladateľ Microsoftu BILL GATES, ktorý dnes oslávi 66. narodeniny.

Meno Japonca DŽIGORÓ KANÓ, ktorý sa narodil 28. októbra 1860, si dnes uctia džudisti po celom svete. Tento pedagóg a ministerský úradník bol totiž zakladateľ moderného džuda.

Aj napriek tomu, že ho britská premiérka Margaret Thatcherová opísala ako "muža, čo maľuje tie hnusné obrazy", sa FRANCIS BACON, narodený 28. októbra 1909, stal svetovo uznávaným umelcom.

Na archívnej snímke triptych Tri štúdie Luciana Freuda, ktorý v roku 1969 namaľoval britský figuratívny expresionista írskeho pôvodu Francis Bacon.
Foto: TASR/AP


Svetovou celebritou je americká herečka JULIA ROBERTSOVÁ. Hollywoodska hviezda, známa z filmov ako Pretty Women, Oceľové magnólie, Erin Brockovich, Prípad Pelikán či Nothing Hill, dnes oslávi 54 rokov.

Mnohí fanúšikovia talianskeho speváka EROSA RAMAZZOTTIHO si dnes môžu pospevovať jeho veľký hit "Se bastasse una bella canzone". Známy spevák oslavuje 58 rokov.

BERNIE ECCLESTONE, Brit ktorý z F1 urobil miliardový biznis, dnes oslávi 91. narodeniny.

Meniny má Dobromila. Meno má slovanský pôvod a jeho význam je "milujúca dobro".