Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Webstránka pomáha ľuďom v Holandsku vystúpiť z katolíckej cirkvi

Pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Priemerná denná návštevnosť stránky stúpla z 10 na 10.000 po tom, ako pápež Benedikt XI. tento mesiac opätovne odsúdil homosexuálne zväzky.

Amsterdam 27. decembra (TASR) - Tisíce holandských katolíkov hľadajú informácie o tom, ako možno vystúpiť z cirkvi na protest proti jej zamietavému postoju voči sobášom ľudí rovnakého pohlavia.

Uvádza to Tom Roes, zakladateľ webovej stránky www.ontdopen.nl, ktorá poskytuje dokumenty potrebné pre takýto krok.

Priemerná denná návštevnosť stránky stúpla z 10 na 10.000 po tom, ako pápež Benedikt XI. tento mesiac opätovne odsúdil homosexuálne zväzky.

"Samozrejme, nie je možné niekoho 'odkrstiť', nakoľko krst je určitá udalosť, ale takýmto spôsobom sa ľudia aspoň môžu vyškrtnúť zo zoznamu katolíkov," povedal Roes pre agentúru Reuters.

Podľa štatistických údajov asi 28 percent holandského obyvateľstva tvoria katolíci a 18 percent protestanti, kým dominantných 44 percent predstavujú ľudia bez vierovyznania. Krajina je známa svojimi liberálnymi postojmi k drogám, prostitúcii, a už v apríli roku 2001 sa stala vôbec prvou krajinou sveta, ktorá legalizovala sobáše ľudí rovnakého pohlavia.

Počas tohtoročného vianočného príhovoru pre Rímsku kúriu pápež naznačil, že je pripravený vytvoriť s inými náboženstvami alianciu zameranú proti homosexuálnym sobášom, pričom dodal, že tradičný model rodiny - otec, matka, dieťa - je ohrozený pokusmi o zmenu jeho štruktúry. Podľa pápeža je zväzok medzi jedincami rovnakého pohlavia hrozbou pre svetový mier, rovnako ako potraty a eutanázia.

Roes uviedol, že z cirkvi vystúpil a následne svoju webovú stránku založil čiastočne i preto, lebo ho hnevalo, ako cirkev bagatelizuje a tají prípady sexuálneho zneužívania v katolíckych sirotincoch, internátnych školách a kňazských seminároch.

Správa nezávislej komisie publikovaná minulý rok hovorí, že od roku 1945 sa v Holandsku vyskytli desiatky tisícov prípadov sexuálneho zneužitia detí. Správa taktiež kritizuje kultúru zamlčiavania zo strany cirkvi.