Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Van Dammova whisky zbiera ceny

Foto: Nestville Distillery

Pred rokom ju krstil na východe Slovenska Jean Claude Van Damme, teraz zbiera ceny v Amerike. Reč je o prvej slovenskej whisky Nestville.

Hniezdne 6. júna (OTS) - Nápad vyrábať whisky na Slovensku, ktorý znel pre znalcov tohto nápoja trochu bláznivo, zdá sa začína žať úspechy. Zo súťaže „Internation Review of Spirits Award“ v Chicagu si len pred niekoľkými dňami priviezli jej majitelia bronz za chuť a kvalitu. Whisky sa tak po prvý krát oficiálne dostala do klubu uznávaných značiek whisky.

Medaila je pre nás o to cennejšia, že whisky je liehovina, ktorá má vo svete dlhodobú históriu a jej príprava je alchýmiou, ktorú reálne pozná len niekoľko skúsených odborníkov. Aj naše prvé kroky chodil do Hniezdneho pravidelne kontrolovať majster priamo z Kentucky“ hovorí Jaromír Dubay, riaditeľ Nestville Distillery. Zlatý mok voňajúci po vanilke a smotane, s jemným nádychom burbonu zreje v obci Hniezdne v sudoch zo vzácneho bieleho duba.

Foto: Nestville Distillery
Minulý rok opustila brány Nestville Distillery miešaná (tzv. blended) whisky, ktorá zrela 3 roky. V skladoch zároveň zreje aj single malt, ktorá sa objaví na trhu v roku 2015. Z každej šarže sa zároveň odkladá destilát na ročníkovú whisky, ktorá sa objaví na verejnosti najskôr o 3 až 7 rokov. Od uvedenia na trh registrujú zástupcovia whisky záujem aj zo strany zahraničných obchodných partnerov. Prvé kontajnery s fľašami whisky už boli v uplynulých mesiacoch dopravené napr. do Číny.


Liehovar Nestville Distillery v obci Hniezdne v blízkosti Starej Ľubovne nadväzuje na dlhoročnú históriu výroby liehu na Slovensku. Liehovar patrí vďaka svojej technológií umožňujúcej až 7 kolónu destiláciu a filtráciu, k najmodernejším na svete. Spoločnosť zamestnáva viac než 60 ľudí a denne produkuje cez 35 500 litrov rôznych druhov alkoholu. Vyrobený vysokokvalitný lieh využíva nielen na vlastnú spotrebu, ale z celkového objemu je až 70% určených na export a pri výrobe vlastných liehovín ho využívajú aj renomovaní zahraniční výrobcovia.