Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

WMO: Svet sa do piatich rokov môže otepliť o 1, 5 stupňov Celzia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vedci sa taktiež zhodujú, že priemerné teploty vo svete sú v súčasnosti minimálne o stupeň vyššie ako počas rokov priemyselných revolúcií (približne 1850-1900).

Ženeva 9. júla (TASR) - Svet sa počas nasledujúcich piatich rokov môže prvýkrát od čias spred priemyselnej revolúcie otepliť v priemere o 1,5 stupňa Celzia. Vyplýva to z novej štúdie, ktorú v stredu zverejnila Svetová meteorologická organizácia (WMO), napísala vo štvrtok agentúra AP.

Podľa WMO existuje 20-percentná pravdepodobnosť, že počas rokov 2020-24 bude táto teplotná hodnota prekročená aspoň raz.

Vedci sa taktiež zhodujú, že priemerné teploty vo svete sú v súčasnosti minimálne o stupeň vyššie ako počas rokov priemyselných revolúcií (približne 1850-1900). Dôvodom sú emisie skleníkových plynov.

Generálny tajomník WMO Petteri Taalas sa vyjadril, že štúdia poukazuje na "nesmiernu výzvu", ktorej musia čeliť krajiny po podpísaní Parížskej zmluvy z roku 2015.

Cieľom tejto dohody je obmedziť emisie skleníkových plynov po roku 2020 a udržať tak globálne otepľovanie pod dvoma stupňami Celzia, ideálne na hranici 1,5 stupňa.

Organizácia upozornila, že štúdia do svojej predpovede nezahŕňa dôsledky, ktoré na znižovanie emisií skleníkových plynov, ako je oxid uhličitý (CO2), môže mať koronavírusová pandémia.

"Priemyselné a ekonomické spomalenia, ktoré COVID-19 spôsobil, nie sú náhradou za koordinovanú ochranu klímy," pripomenul Taalas.

Obmedzenie emisií počas pandémie z dlhodobého hľadiska neprispeje k zníženej koncentrácii atmosférických plynov, ako je CO2, pretože tie v ovzduší prebývajú veľmi dlho, doplnil šéf WMO.