Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Cenu World Press Photo získal americký fotograf John Stanmeyer

Snímka od amerického fotografa Johna Stanmeyera získala najvyššie ocenenie v prestížnej súťaži World Press Photo 2013. Foto: TASR/AP Photo

Najviac cien si odniesol časopis National Geograhic.

Amsterdam 14. februára (TASR) - Cenu World Press Photo za najlepšiu žurnalistickú fotografiu za rok 2013 udelili dnes americkému fotografovi Johnovi Stanmeyerovi. Víťazná snímka zobrazuje skupinu afrických migrantov, ako na pláži v džibutskom hlavnom meste Džibuti držia mobilné telefóny voči svitu mesiaca, aby tak získali lepší signál, informovala tlačová agentúra AP.

Stanmeyer z fotografickej agentúry VII Photo Agency pracoval v čase zhotovenia snímky pre časopis National Geographic. Porotkyňa Jillian Edelsteinová uviedla, že záber poukazuje na problematiku technológie, globalizácie, migrácie, chudoby, zúfalstva, odcudzenia sa a ľudskosti. Okrem hlavnej ceny porota vyberá víťazné snímky v ďalších desiatich kategóriách.

Najviac cien - sedem - si odniesol časopis National Geographic. Tlačová agentúra AP získala dve vrátane prvého miesta v kategórii portrét za snímky Markusa Schreibera zobrazujúce sklamanú ženu z juhoafrickej Pretórie, ktorá sa dozvedela, že nebude môcť zhliadnuť rakvu s prezidentom Nelsonom Mandelom. Recipient prestížnej ceny dostáva tiež finančnú odmenu 10.000 eur.