Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Za inteligenciu môže vraj genetická nehoda spred 500 miliónov rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Práca vedcov ukázala, že ľudská inteligencia sa zrodila ako výsledok náhleho zvýšenia počtu génov, spájaných s fungovaním mozgu u našich evolučných predkov.

Washington 3. decembra (TASR) - Vedci z Edinburskej univerzity našli odpoveď na otázku, ako sa v ľuďoch a iných cicavcoch vyvinula existujúca inteligencia. Stanovili bod v dejinách evolúcie, keď v dôsledku "genetickej nehody" došlo k vývoju génov umožňujúcich myslenie a zvažovanie.

Práve táto zmena spred 500 miliónov rokov umožnila, že sme dnes schopní osvojiť si komplexné záležitosti, analyzovať situácie a práve nej vďačíme aj za flexibilitu nášho myslenia.

Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnilo odborné periodikum Nature Neuroscience. Štúdia potvrdzuje aj priamu súvislosť medzi evolúciou správania sa a pôvodom mentálnych ochorení. Za duševné choroby sú podľa vedcov zodpovedné rovnaké gény, aké zväčšili kapacitu nášho duševna.

"Jedným z najväčších vedeckých problémov je vysvetliť, ako sa počas evolúcie vyvinula inteligencia a komplexnosť správania sa," vysvetlil šéf vedeckého projektu Seth Grant.

Práca vedcov ukázala, že ľudská inteligencia sa zrodila ako výsledok náhleho zvýšenia počtu génov, spájaných s fungovaním mozgu u našich evolučných predkov. Podľa ich názoru mohlo k spomínanej "genetickej nehode" dôjsť u jednoduchých bezstavovcov žijúcich v mori.

Ich potomkovia mali potom už výhodu v priebehu ďalšieho procesu, ktorý sa postupne rozšíril aj na čoraz vyspelejšie druhy, stavovce, a neskôr i na človeka.