Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Za nového šéfdirigenta Mníchovskej filharmónie vymenovali L. Šaniho

Ilustračné foto Foto: TASR

Riaditeľ Mníchovskej filharmónie Paul Müller jeho príchod považuje za súčasť generačnej výmeny, ktorá hudobnému telesu ponúka obrovský rozvojový potenciál.

Mníchov 1. februára (TASR) - Mníchovská filharmónia v stredu privítala nového šéfdirigenta, 34-ročného Izraelčana Lahava Šaniho. Židovský hudobník ju bude viesť od sezóny 2026-2027. TASR informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Shani dosiahol napriek mladému veku vo svojom odbore už značné úspechy a bol preto preferovaným kandidátom na šéfdirigenta tohto prestížneho súboru. Jeho kontrakt potrvá päť rokov.

Riaditeľ Mníchovskej filharmónie Paul Müller jeho príchod považuje za súčasť generačnej výmeny, ktorá hudobnému telesu ponúka obrovský rozvojový potenciál. "Do tejto novej éry vstupujeme s otvoreným srdcom," povedala hovorkyňa správnej rady orchestra Alexandra Gruberová.

Šani nahradil ruského didrigenta Valerija Gergieva, ktorý bol prepustený pred rokom. Podľa mníchovskej mestskej rady sa totiž po ruskej invázii na Ukrajinu dostatočne nedištancoval od prezidenta Vladimira Putina.

Šani bude až do začiatku svojho pôsobenia v Mníchove pokračovať vo funkcii šéfdirigenta Rotterdamského filharmonického orchestra. Zároveň si chce udržať pozíciu hudobného riaditeľa Izraelského filharmonického orchestra.

Šani, ktorý je tiež hráčom na klavír a kontrabas, začal svoju kariéru po víťazstve na Medzinárodnej dirigentskej súťaži Gustava Mahlera v Bambergu v roku 2013.

Pravidelne hosťuje s Viedenskými filharmonikmi, Berlínskymi filharmonikmi, Lipským orchestrom Gewandhaus, Londýnskym symfonickým orchestrom, Bostonským symfonickým orchestrom, Kráľovským orchestrom Concertgebouw a ďalšími.