Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Za stoličku inšpirovanú Ľ. Fullom získala inovátorka Krištáľový Merkúr

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Stolička je zatiaľ vyrobená ako prototyp, autorka by však bola rada, keby sa vyrábala sériovo a dodávala do materských škôl.

Banská Bystrica 30. marca (TASR) - Detská stolička Bubo, inšpirovaná umeleckým dielom Deti pri mori od Ľudovíta Fullu, v autorstve študentky Strednej odbornej školy (SOŠ) drevárskej vo Zvolene Lucie Kisantalovej, zabodovala na tohtoročnom, už 24. ročníku súťaže Krištáľový Merkúr. Tento návrh získal hlavnú cenu v kategórii Mladý inovátor. Súťaž, určenú inovátorom v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), organizuje regionálna Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) v Banskej Bystrici.

"Zaujal ma štýl maľby tohto umelca, ktorý ilustroval najmä detské knihy," povedala TASR Kisantalová. "Návrh vznikol ako inšpirácia jeho obrazmi," dodala.

Stolička je zatiaľ vyrobená ako prototyp, autorka by však bola rada, keby sa vyrábala sériovo a dodávala do materských škôl. "Vlastne tam, kde je aj určená. Stoličku sme vyrábali s tým, aby zaujala najmä malé deti. Je farebná a zároveň inšpiratívna," doplnila.

SOPK rozdávala ceny aj v kategóriách určených pre podnikateľov a firmy v BBSK. Hlavnú cenu v kategórii Produktová inovácia vyššieho stupňa získala spoločnosť mraas Zvolen za vývoj a výrobu modulárneho autonómneho robotického systému poháňaného batériami. Hlavnú cenu v kategórii Produktová inovácia nižšieho stupňa získala spoločnosť Devonic Banská Bystrica za inováciu detského rastúceho bicykla pre deti od dvoch do šiestich rokov.

Kategória Inovácia technológie, riadenia a marketingu má víťaza v spoločnosti mobil online Lučenec za ekobox - opakovateľno-použiteľnú prepravku z recyklovaného plastu.