Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Zabudnuté remeslá oživia stredoškoláci v Múzeu slovenskej dediny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Podujatie Dnes tovariš, zajtra majster je súčasťou Turčianskych slávností folklóru, ktoré organizuje Turčianske kultúrne stredisko v Martine a v nedeľu vyvrcholia v Múzeu slovenskej dediny.

Martin 6. júna (TASR) - Zabudnuté remeslá oživia študenti stredných škôl v nedeľu (11. 6.) na podujatí Dnes tovariš, zajtra majster v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Návštevníkov zoznámia s niektorými tradičnými postupmi a technikami ľudovej výroby, prenesenými do súčasných školských osnov. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že podujatie sa uskutoční ako tvorivá dielňa a v úlohe animátorov sa predstavia študenti. "Návštevníci si vyskúšajú už zabudnuté techniky - zhotovenie drevenej hračky, prstových bábok, mokré a suché plstenie ovčej vlny či maľbu na textil. Chlapskú prácu môžu vyskúšať v kováčskej vyhni a šikovné ruky malých návštevníkov zamestnajú tvorivé činnosti s budúcimi pedagógmi," uviedla.

S ukážkami prác sa predstavia študenti zo Školy umeleckého priemyslu Ružomberok, Strednej odbornej školy (SOŠ) pedagogickej Turčianske Teplice, SOŠ strojníckej Kysucké Nové Mesto a SOŠ obchodu a služieb Martin. "Návštevníci budú mať okrem iného možnosť získať informácie o študijných odboroch a zameraniach prezentujúcich sa škôl," dodala Kiripolská.

Podujatie Dnes tovariš, zajtra majster je súčasťou Turčianskych slávností folklóru, ktoré organizuje Turčianske kultúrne stredisko v Martine a v nedeľu vyvrcholia v Múzeu slovenskej dediny. V hlavnom programe vystúpia detské folklórne súbory, folklórne skupiny a súbory, ľudové hudby, spevácke skupiny, sólisti inštrumentalisti z Turca a ako hosť folklórny súbor Vatra Tlmače, uzavrela Kiripolská.