Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Začal sa festival Open House Praha, ľuďom sprístupní 109 budov

Na snímke Pražský hrad. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Otvorená bude napríklad Kramářova vila, v ktorej český premiér prijíma zahraničné návštevy, či rezidencia pražského primátora s reprezentačnými priestormi.

Praha 15. mája (TASR) - V hlavnom meste ČR sa v pondelok začal festival mestskej architektúry Open House Praha, v rámci ktorého sa ľuďom počas nasledujúceho víkendu otvorí viac než sto bežne neprístupných budov. Dostupné budú viaceré ikonické stavby, napríklad Veľký strahovský štadión, Hotel International, pražské paláce, ale aj sídla ministerstiev, niektoré divadlá, univerzity či industriálne stavby, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Deviaty ročník festivalu zadarmo sprístupní 109 historických aj moderných budov. Otvorená bude napríklad Kramářova vila, v ktorej český premiér prijíma zahraničné návštevy, či rezidencia pražského primátora s reprezentačnými priestormi. Návštevníci si budú môcť prezrieť a vypočuť zaujímavosti aj o sídlach ministerstva zahraničných vecí, priemyslu a obchodu, dopravy či kultúry.

Prístupné budú viaceré hotely, napríklad známy Hotel International, postavený v roku 1956 na rozkaz vtedajšieho ministra obrany Alexeja Čepičku. Hotel je zapísaný na zozname kultúrnych pamiatok a je známy z viacerých filmov, napríklad z muzikálu Šakalí léta.

Ľuďom sa otvoria aj bežne neprístupné časti Veľkého strahovského štadióna, presláveného najmä socialistickými spartakiádami. Svojou rozlohou je najväčším na svete. Výhľad na Prahu budú mať návštevníci napríklad z 27. poschodia bývalého sídla Motokovu, prvej stometrovej budovy v Československu, dnes druhej najvyššej budovy v ČR. Pohľad na Václavské námestie sa im naskytne zo strechy Domu módy, kam budú mať tiež prístup.

Vstup do budov je bezplatný a väčšina z nich bude otvorená počas oboch víkendových dní od 10. do 18. hodiny. S prípravou a realizáciou akcie tento rok pomáha takmer 500 dobrovoľníkov.

V rámci sprievodného programu, ktorý sa začína v pondelok, sa návštevníci môžu zúčastniť napríklad na prehliadke novej budovy Fakulty humanitných štúdií Univerzity Karlovej, ktorá vznikla prestavbou menzy od slávneho českého architekta Karla Pragera. V roku 2021 získala jej nová podoba Národnú cenu za architektúru. Okrem toho budú počas celého týždňa rôzne prehliadky, prednášky, divadelné predstavenia a ďalší program.

Festival sa koná pod záštitou ministra kultúry Martina Baxu. Open House Praha je súčasťou celosvetovej siete Open House Worldwide, združujúcej viac než 50 miest na šiestich kontinentoch, v ktorých sa festivaly konajú. Koncepcia vznikla v Londýne v roku 1992, v Česku sa festival prvýkrát uskutočnil v roku 2015.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)