Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Začal sa víkend spomienok na koniec prvej svetovej vojny

Na archívnej snímke delegácia vo vlaku v Compiegne neďaleko Paríža. Foto: Wikipédia/Autor neznámy

Vo Francúzsku sa už začalo schádzať vyše 60 hláv štátov a vlád na spomienkové podujatia, ktoré vyvrcholia v nedeľu obradmi pri Hrobe Neznámeho vojaka v Paríži.

Paríž 10. novembra (TASR) - Víkend spomienkových podujatí pri príležitosti 100. výročia skončenia prvej svetovej vojny, na ktorých sa zúčastnia desiatky svetových lídrov, sa v sobotu začal vo Francúzsku i ďalších krajinách.

Kanadský premiér Justin Trudeau podujatia odštartoval ráno návštevou cintorína v severnom Francúzsku, na ktorom je pochovaných 820 padlých vojakov, informovala agentúra AP.

Trudeau sa stretol s veteránmi a položil veniec na Kanadskom cintoríne č. 2 pri obci Neuville-Saint-Vaast. Na ceremónii vzdal hold vojakom za ich službu Trudeau a hovoril o "histórii, za ktorú ste prelievali krv a bojovali, histórii vybudovanej na vašej obeti".

Kanada má voči svojim veteránom "obrovský dlh vďačnosti", dodal Trudeau pred tým, ako sa s červenou chryzantémou v ruke prešiel medzi bielymi náhrobkami, z ktorých mnohé sú označené len nápisom "Vojak Veľkej vojny".

Vo Francúzsku sa už začalo schádzať vyše 60 hláv štátov a vlád na spomienkové podujatia, ktoré vyvrcholia v nedeľu obradmi pri Hrobe Neznámeho vojaka v Paríži, a to o 11. hodine 11. dňa 11. mesiaca - presne sto rokov po tom, ako vstúpilo do platnosti prímerie končiace prvú svetovú vojnu.

Americký prezident Donald Trump v sobotu na sociálnej sieti napísal, že už je v Paríži, aby sa pripojil k ďalším lídrom. Položil tiež otázku, či "existuje lepšia príležitosť na oslavy než koniec vojny, najmä tejto, ktorá bola jednou z najkrvavejších a najhorších vojen všetkých čias".

Trump sa pred nedeľňajšími oslavami v sobotu stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a spolu s manželkou Melaniou tiež navštívi americký cintorín pri severofrancúzskej obci Belleau.