Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Začalo sa rozsiahle reštaurovanie Rembrandtovho obrazu Nočná hliadka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rembrandt van Rijn bol poverený starostom a vodcom mestskej stráže v Amsterdame Fransom Banninckom Cocqom, aby namaľoval obraz členov domobrany pri výkone nočnej hliadky.

Amsterdam 9. júla (TASR) - Holandské Rijksmuseum v Amsterdame začalo v pondelok s náročným reštaurovaním Rembrandtovho slávneho veľkoplošného obrazu "Nočná hliadka". Priestor okolo umeleckého diela bude neskôr ohraničený sklenými stenami, aby mohla proces reštaurovania obrazu sledovať naživo aj verejnosť.

Multimiliónová obnova diela z roku 1642, ktoré má za sebou pohnutú históriu vrátane vandalizmu či dramatického sťahovania počas vojnových konfliktov, bude streamovaná online na oficiálnej webovej stránke múzea, informovala tlačová agentúra AFP. Obraz si každoročne príde pozrieť viac než dva a pol milióna ľudí.

Projekt je "najväčším a najkomplexnejším výskumom, aký sa dosiaľ realizoval na obraze od Rembrandta," uviedlo vo vyhlásení amsterdamské múzeum.

Rembrandt van Rijn bol poverený starostom a vodcom mestskej stráže v Amsterdame Fransom Banninckom Cocqom, aby namaľoval obraz členov domobrany pri výkone nočnej hliadky. Podľa expertov je tento prelomový obraz s rozmermi 3 x 4 metre prvým svojho druhu, pretože zobrazuje skupinu postáv v pohybe. Dielo tiež vyniká súhrou svetla a tieňa, ktorou sa Rembrandt preslávil.

Poslednú veľkú renováciu obrazu vykonali pred 40 rokmi po tom, ako ho duševne narušený muž dorezal nožom. Obraz je v súčasnosti umiestnený v samostatnej miestnosti múzea.

Reštaurátori preskúmajú obraz za použitia fotografií s vysokým rozlíšením a počítačovej analýzy každej vrstvy náteru i samotného plátna. Následne sa rozhodnú pre najvhodnejšiu renovačnú techniku. Dielo bude potom umiestnené v sklenej "izbe" navrhnutej francúzskym architektom Jeanom-Michelom Wilmotteom, ktorý stál aj za obnovou predmetného múzea či parížskej galérie Louvre.