Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Začína jar a s ňou spojené outdoorové aktivity v prírode

Ilustračné foto Foto: everst / Shutterstock.com

Ako sa najlepšie pripraviť?

Bratislava 24. marca (OTS) - Zima pomaly, ale isto končí svoju nadvládu a jar už klope na dvere. Začiatkom jari začnú stúpať teploty a príroda nás bude lákať na najrôznejšie vonkajšie aktivity a výlety. Pokiaľ aj vy patríte medzi outdoorových nadšencov alebo chodíte do prírody len tak rekreačne, mali by ste sa pred týmito aktivitami pripraviť.

Správne oblečenie je základ
Pre pohodlný a hlavne bezpečný pobyt v prírode je doslova nutnosť mať správnu outdoorovú výbavu a je dôležité zvoliť vhodné oblečenie. To by malo byť pohodlné, funkčné a chrániť vás pred poveternostnými vplyvmi, ako sú dážď, sneh, vietor a slnko. S tým je jasne spojený vhodný výber materiálu. Napríklad Gore-Tex alebo Dryride vám poskytnú vlastnosti ako vodeodolnosť a priedušnosť. Tým si zaistíte ochranu pred vodou a udržíte telo v suchu vo väčšine prípadov.

Čo sa naopak nehodí, je ako materiál zvoliť vlnu alebo bavlnu. Vďaka svojim vlastnostiam zle odvádzajú vlhkosť a v prípade, že sa namočíte, budete čakať večnosť, než vaše oblečenie uschne. Samozrejme dnes máte možnosť poradiť sa na túto tému s odborníkmi, ktorí vám poradia a rovno vás odkážu na kvalitné značky ako Fjällräven, Alpenheat alebo Deerhunter.

Vhodná výbava vám pobyt v prírode značne uľahčí
Oblečenie by sme mali, ale bez vybavenia by sme si pravdepodobne neodniesli ten správny zážitok. Preto by sme podľa typu aktivity a dĺžky trasy mali so sebou zobrať aj adekvátnu výbavu. Základom pre prespávacie výlety by mal byť bezpochyby stan, spacák, karimatka, batoh a určite balíček pre prvú pomoc. Pri výbere vybavenia by ste tiež mali brať do úvahy váhu a veľkosť, pretože príliš ťažké alebo neskladné vybavenie môže sťažiť pohyb a byť nepohodlné.

Samotný odsek si zaslúži jedna skutočne dôležitá pomôcka. Pre všetky prípady by ste si mali so sebou pribaliť aj kvalitný a ostrý nôž. Dokáže pomôcť pri mnohých príležitostiach a oceníte ho obzvlášť pri týchto činnostiach:

● na odstránenie prekážok (napríklad vetvy a kríky),
● spracovanie dreva (príprava táboráku)
● príprava jedla,
● zaistenie bezpečnosti (napríklad na osekanie tŕňov vo vašom táborisku).

Zdroj foto: Bukhta Yurii / Shutterstock.com

A určite by sa našlo mnoho ďalších situácií, kde by sa mohol hodiť. Preto práve tu nešetrite a siahnite po kvalitných kusoch, ako sú napríklad skladacie nože od Merkel Gear alebo Fiskars.

Nezabudnite na doplnky
Nemôžeme nespomenúť doplnky, ktoré tiež môžu byť na cestách prínosom. V závislosti od počasia by ste si so sebou mali pribaliť napríklad nákrčník, slnečné okuliare, klobúk alebo pláštenku. Ide síce o maličkosti, ale vo výsledku by mohli byť veľmi užitočné.