Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zákaz vstupu do Bieloruska pre dve členky Pussy Riot zrušil Lukašenko

Pussy Riot, archívna snímka. Foto: TASR/AP

S odvolaním sa na vedúcu kancelárie bieloruského prezidenta Nataliu Kočanovovú o tom v stredu informoval spravodajský portál Mediazona.

Minsk 19. júna (TASR) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko osobne nariadil, aby v prípade dvoch členiek ruského zoskupenia Pussy Riot bieloruské úrady zrušili zákaz vstupu na územie krajiny.

S odvolaním sa na vedúcu kancelárie bieloruského prezidenta Nataliu Kočanovovú o tom v stredu informoval spravodajský portál Mediazona.

Tento týždeň sa v médiách objavila informácia, že Bielorusko do mája budúceho roku zakázalo vstup na svoje územie dvom členkám Pussy Riot Oľge Kuračovovej a Veronike Nikuľšinovej. Obe mladé ženy sa o tom dozvedeli, keď leteli z Ruska do Kyjeva s prestupom v Minsku. Bieloruské úrady im však napriek zákazu povolili pokračovať v ceste do Kyjeva.

Tlačová služba bieloruskej pohraničnej služby uviedla, že takéto rozhodnutie prijali "príslušné orgány", pričom súčasne odmietla uviesť presné dôvody pre vydanie zákazu vstupu.

Obe mladé ženy na letisku v Minsku dostali do pasov pečiatku o zákaze vstupu na bieloruské územie. Kočanovová však ubezpečila, že táto záležitosť bude "čoskoro vyriešená, lebo príkaz (na to) bol vydaný". Podľa Kuračovovej šéfka Lukašenkovej kancelárie situáciu komentovala slovami: "Viete, naše orgány boli - ako sa to už stáva - príliš snaživé."

Lukašenko sa o situácii dozvedel z médií, pričom sa zaujímal o dôvody vydania zákazu na vstup. Keď sa dozvedel, že v podstate žiadne nie sú, nariadil tento zákaz zrušiť, vysvetlila Kočanovová.

Nikuľšinová a Kuračovová boli vlani v júli v skupine štyroch členov Pussy Riot, ktorí počas finálového zápasu majstrovstiev sveta vo futbale vybehli na hraciu plochu štadiónu v moskovských Lužnikách a touto svojou akciou sa dožadovali prepustenia politických väzňov a ukončenie trestných vecí za šírenie informácií na internete a nezákonné zadržiavanie na protivládnych protestných zhromaždeniach.

Zoskupenie Pussy Riot sa do povedomia dostalo v roku 2012 ako feministická punkrocková skupina. Je známa svojimi provokatívnymi vystúpeniami, za to pykali jej členky aj väzením.

Zoskupenie Pussy Riot dlhodobo kritizuje Kremeľ za korupciu, zneužívanie moci a agresiu voči iným krajinám. Skupine sa v minulosti nepáčila spolupráca cirkvi s vládou, podmienky ruských väzňov, ale aj obsadenie Československa v roku 1968.