Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Založili BBC a jubiluje Martina Navrátilová

Foto: Teraz.sk/TASR

Teraz.sk prináša najzaujímavejšie výročia na dnešný deň.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Ak vám neunikli filmy ako Kickboxer, Živý terč či Timecop iste viete, ktorý herec v nich predviedol svoju telesnú zdatnosť a mrštnosť. Jedna z najväčších akčných hviezd Hollywoodu JEAN-CLAUDE VAN DAMME oslávi dnes - 18. októbra - 61 rokov.

Od známeho "svalnáča" je presne o štyri roky staršia americká tenistka českého pôvodu MARTINA NAVRÁTILOVÁ, ktorá zase dokazovala svoje majstrovstvo na tenisových kurtoch. Uznávaná športovkyňa bola svetovou jednotkou v ženskom tenisovom rebríčku WTA celkovo 332 týždňov, čo je výkon, ktorý v histórii prekonala len Steffi Grafová.

K dnešnému dátumu sa však viaže aj smutná udalosť. Pred 90 rokmi opustil tento svet americký vynálezca, ktorý sa preslávil množstvom objavov v elektrotechnike, spojovacej technike, mechanike, letectve i v chémii. Jeho meno spájame predovšetkým s vynálezom žiarovky. THOMAS ALVA EDISON nebol prvým, kto sa myšlienkou vytvoriť elektrické osvetlenie zaoberal. Bol ale priekopníkom v tom, že ním vyvinutá žiarovka mala dostatočne dlhú životnosť. Prvá Edisonova žiarovka z roku 1879 vydržala svietiť 45 hodín.

Z technologického sektora sa presunieme do ďalšej mimoriadne dôležitej oblasti. Je ňou starostlivosť o zdravie. Profesor VLADIMÍR HAVIAR, dlhoročný prednosta II. internej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, patril medzi popredné osobnosti československej kardiológie a internej medicíny. Jeho kniha Srdce ťa varuje zmenila pohľad na vznik a formy liečenia srdcových chorôb. Profesor Haviar, ktorý je považovaný za otca modernej slovenskej i československej kardiológie sa narodil pred 110 rokmi.

Dnes má meniny Lukáš. Zaujímavosťou je, že práve svätý Lukáš je patrónom lekárov aj umelcov. Možno držal ochrannú ruku aj nad ďalším Slovákom, rodákom z Tajova – JOZEFOM GREGOROM TAJOVSKÝM. Tento prozaik, dramatik a predstaviteľ druhej vlny slovenského literárneho realizmu mal dar zachytiť život nielen pravdivo a kriticky, ale aj so zmyslom pre humorné situácie. Autor diel ako Maco Mlieč, Mamka Pôstková, Ženský zákon či Statky-zmätky sa narodil pred 147 rokmi - 18. októbra 1874.

Možno ste vy alebo vaše deti siahli po prózach Maroško a Maroško študuje. Pri písaní kníh vychádzal spisovateľ, evanjelický kňaz a politik MARTIN RÁZUS z vlastných spomienok a zážitkov z detstva i štúdia. Od narodenia muža, ktorý prispel k rozvoju slovenského medzivojnového kultúrneho života uplynie dnes 133 rokov.

Pred 99 rokmi založili v Londýne Britskú rozhlasovú spoločnosť (British Broadcasting Company) známu ako BBC. Ide o najstaršiu národnú vysielaciu spoločnosť na svete a taktiež je najväčšou počtom zamestnancov.