Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Zamestnanec v kancelárii bude mať v priemere tri pripojené zariadenia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rizikovým faktorom je však bezpečnosť.

Bratislava 29. októbra (TASR) - V priebehu dvoch rokov bude mať každý zamestnanec pracujúci v kancelárii v priemere tri pripojené zariadenia, niektoré firemné a iné osobné. Všetky tieto zariadenia budú chcieť zamestnanci používať aj pri práci. Aktuálny trend BYOD (Bring Your Own Device - Prines si svoje zariadenie) poukazuje na značný nárast súkromných zariadení, ktoré sa budú prihlasovať do korporátnych sietí.

"BYOD je odpoveďou na požiadavky generácie mladých ľudí, pre ktorých je dnes mobilita a internet prvoradý. Až 66 % študentov považuje svoje mobilné zariadenie za najdôležitejšiu technológiu v ich živote,“ prezentuje Roman Janovič, technický riaditeľ spoločnosti Cisco Slovensko, výsledky štúdie Cisco Connected World Technology Report.

Prieskum tiež ukázal, že 62 % mladých ľudí si myslí, že nepotrebuje byť fyzicky v práci, aby boli produktívni, a dvaja z troch opýtaných preferujú flexibilitu pred peniazmi. Práve mladá generácia vytvára tlak na zmenu pracovného prostredia, čo si uvedomujú aj spoločnosti. „Viac ako 75 % korporátnych organizácií už má pripravenú stratégiu pre BYOD,“ dodáva Janovič.

Aplikácia BYOD stratégie znamená nutnosť pokrývať určité požiadavky a vyžaduje si špecifický IT prístup – nie je to iba o umožnení vzdialeného prístupu alebo o tom, že si zamestnanci sami platia za zariadenie. BYOD pokrýva aj situácie, keď zamestnanci majú viacero zariadení a majú požiadavku pristupovať z nich rovnako k firemným dátam.

Rizikovým faktorom je však bezpečnosť, a to je jeden z hlavných faktorov, keď nie všetky spoločnosti vítajú BYOD. Jeho úspešná implementácia má preto podľa Janoviča taktiež obsahovať nástroj na ochranu a manažment zariadení, ako aj správne navrhnutú politiku používateľských právomocí.