Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Zaniklo čínske cisárstvo, narodil sa Darwin i Abrahám Lincoln

Foto: Teraz.sk/TASR

CHARLES DARWIN je tvorca evolučnej teórie. Tento britský bádateľ, prírodovedec a biológ sa narodil v roku 1809.

Bratislava 12. februára (TASR) - "Je to nádherný pocit, keď sa človek dostane do výšok a zhora sa pozerá na svoje biedne maličkosti, ktoré považuje za veľké, keď je dole, " hovorieval JOZEF PSOTKA, osobnosť slovenského horolezectva. Narodil sa 12. februára 1934.

Pred 156 rokmi sa narodil spisovateľ a lekár LADISLAV NÁDAŠI-JÉGÉ. Bol tvorcom novodobej historickej prózy, medzi jeho najlepšie diela patria Wieniawského legenda, Adam Šangala, Svätopluk alebo Cesta životom.

Národovkyňa, ochotnícka herečka a publicistka ETELA BOHÚŇOVÁ patrila k zakladajúcim členkám ženského spolku Živena. Narodila sa v roku 1874.

Maliar a ilustrátor EMIL MAKOVICKÝ graficky navrhol prvý slovenský znak. Popri ilustráciách sa venoval knižnej grafike a štúdiu krojov. Narodil sa v roku 1908.

Profesor JOZEF ČABELKA bol expert na zváranie. V roku 1949 založil v Bratislave Výskumný ústav zváračský. Narodil sa pred 112 rokmi.

Narodil sa slovenský vedec, pedagóg, mikrometalurg a expert na zváračstvo, zakladateľ Výskumného ústavu zváračského Jozef Čabelka. Bol spoluzakladateľom SAV. Je pôvodcom vedy o zvariteľnosti. Napísal 57 pôvodných vedeckých štúdií, vyše 100 odborných článkov, z toho mnohé publikované aj v zahraničí, a 14 monografií. Držiteľ 28 patentov bol nominovaný na Nobelovu cenu za fyziku.
Foto: TASR


Pred 96 rokmi sa narodila sochárka a šperkárka ERNA MASAROVIČOVÁ, autorka sošky Igric symbolizujúcej cenu, ktorá sa udeľuje za diela v oblasti filmovej a televíznej tvorby.

Dnes sa dožíva 59 rokov atlét JÁN ZVARA. V roku 1985 ako prvý československý skokan do výšky prekonal hranicu 230 cm.

Herečka ZUZANA VAČKOVÁ sa dnes dožíva 53 rokov.

Pred 286 rokmi sa vo Viedni konal sobáš následníčky trónu Márie Terézie a Františka I. Lotrinského. O 37 rokov neskôr, v roku 1773 už ako skúsená a rešpektovaná panovníčka, vydala Mária Terézia nariadenie o usadení a zamestnaní Rómov, čím bolo Rómom zakázané kočovať.

V roku 1637 sa narodil holandský prírodovedec a lekár JAN SWAMMERDAM, ktorý objavil červené krvinky.

CHARLES DARWIN je tvorca evolučnej teórie. Tento britský bádateľ, prírodovedec a biológ sa narodil v roku 1809.

V roku 1809 sa narodil Charles Darwin, britský prírodovedec, ktorý sa zapísal do dejín ako pôvodca teórie evolúcie prirodzeným výberom.
Foto: TASR/AP


V ten istý deň i rok, 12. februára 1809 sa narodil ďalší historicky "veľký" a významný človek, 16. americký prezident ABRAHAM LINCOLN, prvý prezident USA z Republikánskej strany.

LOUIS RENAULT bol francúzsky automobilový konštruktér a zakladateľ automobilky Renault. Narodil sa v roku 1877.

V roku 1912 prestalo po 2000 rokoch existovať čínske cisárstvo, presne pred 110 rokmi totiž abdikoval posledný čínsky cisár Pu Yi.

V roku 1931 začalo vysielať Rádio Vatikán.

Dnes je v kalendári ženské meno Perla. Je slovenským variantom mien Margaréta, Margita, ktoré sú orientálneho pôvodu a v preklade znamenajú "perla".