Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Zápachu v chladničke možno predísť najmä kontrolou potravín

Často sa však stáva, že nepríjemný vzduch sa v chladničke drží aj po odstránení zdroja zápachu.

Bratislava 29. októbra (TASR) - V chladničke sa niekedy vytvorí zápach, ktorého sa nie je jednoduché zbaviť. Pachy v chladničke väčšinou spôsobujú potraviny s výraznou arómou alebo pokrmy, ktoré sa včas nespotrebovali a následne sa začali kaziť. Často sa však stáva, že nepríjemný vzduch sa v chladničke drží aj po odstránení zdroja zápachu. "V chladničke treba predovšetkým pravidelne kontrolovať čerstvosť potravín a tie, ktoré už nezodpovedajú hygienickému štandardu, z nej odstrániť," uviedol pre Miroslav Tomka z NAY Elektrodom.

Pre priaznivú klímu v chladničke je praktické prikrývať hlavne aromatické potraviny rôznymi pokrývkami, i fóliami alebo ich ukladať do zatvárateľných nádob určených na skladovanie v chladničke. "Ak sa nevieme zbaviť nepríjemného pachu, je potrebné chladničku dôkladne zvnútra očistiť, prípadne ju vybaviť absorbérom pachu, ktoré ponúkajú niektorí výrobcovia chladničiek. Účinná látka je väčšinou vo forme gelu. Absorbér treba umiestniť na dvierka alebo policu chladničky a neuzatvárať ho do priehradky na potraviny. Jeho účinnosť trvá približne tri mesiace, po tejto lehote ho treba vymeniť za nový,“ radí Miroslav Tomka.

Takmer všetci výrobcovia už v súčasnosti ponúkajú modely chladničiek s antibakteriálnym povrchom. Aktívna vrstva na vnútornom povrchu chladničky zabraňuje množeniu baktéri. "Nové typy chladničiek niektorých výrobcov obsahujú zase ventilátor, za ktorým býva zabudovaný antibakteriálny filter. Táto inovatívna technológia zabezpečuje hygienické prostredie a odbúrava pachy," uzatvoril Tomka.